Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De aankomende belastinghervormingen moeten gepaard gaan met een structurele verlaging van de overheidskosten.

ahataUit een analyse van Aruba Hotel & Tourism Association (Ahata) blijkt echter dat het nieuwe belastingsysteem Aruba duurder maakt, voor bezoekers en inwoners.
En dat is niet de afspraak die in het Landspakket staat. Dat zegt ceo Tisa LaSorte. Ahata was aanwezig bij de informatiesessies die de Belastingdienst organiseerde voor stakeholders om hen over de belastinghervormingen te informeren. Daarna heeft Ahata een grondige analyse gemaakt.
In de belastingplannen moeten compensatieregels zijn. De regels zijn er volgens Ahata wel, maar ze zijn niet gelijkwaardig en niet gebalanceerd. De hervormingen gaan de regering extra inkomsten opleveren, dankzij een systeem van indirecte belastingen. Dit systeem raakt echter meer mensen en bedrijven, waardoor meer mensen belastingen gaan betalen. Ahata kan in de plannen nergens informatie vinden waaruit blijkt hoeveel kosten binnen het overheidsapparaat worden bespaard.
Het Landspakket eist dat echter wel. De belastinghervormingen moeten hand in hand gaan met een verlaging van de uitgaven bij de overheid. Eerst moet de financiële druk de samenleving verminderen, daarna kan worden bepaald hoeveel inkomsten de hervormingen gaan opleveren.
Ahata signaleert ook dat de implementatietijd van zo’n drastische verandering erg kort is. LaSorte merkt daarnaast op dat er in de belastingplannen punten zijn opgenomen, waar Ahata het niet mee eens is. De ceo wacht de volgende vergadering af, waarin de regering moet laten weten hoe ze tegemoet gaat komen aan de zorgen van de sectoren. Ahata gaat ervanuit dat de regering het genoemde commentaar en de suggesties van de sectoren zal toevoegen aan de plannen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.