Al het nieuws

Platform voor internetbankieren gesloten; spoedig pinpassen gedeactiveerd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twintig maanden na de run in december 2019 van rekeninghouders van Girobank nv, en de onrust die dat teweegbracht, en bijna acht jaar na toepassing van de noodregeling is vandaag de dag dat het platform voor internetbankieren wordt gesloten. Klanten zijn in een ‘laatste oproep’ gevraagd hun rekening te sluiten.

giroHet is binnenkort over en uit voor de commerciële en particuliere bank, die in 1980 met terugwerkende kracht tot en met 1977 rechtspersoonlijkheid kreeg als ‘Girodienst Curaçao’ van het toenmalige Eilandgebied Curaçao en daarna nog een tijdlang, vanaf 1996, als ‘Giro Curaçao nv’ actief was.
Vóór de door het gerecht uitgesproken noodregeling in december 2013, groeide de bank onder ex-bankier Eric Garcia als kool. Te hard bleek achteraf. In het laatste gepubliceerde jaarverslag, over 2012, wordt Mahatma Gandhi nog aangehaald door de directie: ,,A man is but the product of his thoughts. What he thinks, he becomes.”
Alles was mogelijk. Girobank schreef dubbele groeicijfers: +17 procent meer renteopbrengsten; +21 procent stijging operationele inkomsten; +15 procent winstgroei; +20 procent stijging activa; +34 procent meer verstrekte leningen en kredieten (en voor het eerst meer dan een miljard aan leningenportefeuille); en +19 procent meer aan spaargelden en deposito’s van klanten.
Hoewel de ‘outlook’ voor 2013 en daarna volgens de bankleiding nog bijzonder rooskleurig was, moest al een paar maanden na publicatie van de door de huisaccountant goedgekeurde jaarcijfers de Centrale Bank CBCS ingrijpen, om de tegoeden van deposanten en belangen van schuldeisers veilig te stellen. De solvabiliteit stond onder ‘zware druk’, zo heette het. De noodregeling gaf de CBCS als toezichthouder de mogelijkheid om orde op zaken te stellen. Het zou snel kunnen gebeuren, aldus de CBCS-top destijds.
In april 2014 werd bekendgemaakt dat de arbeidsovereenkomsten met de drie voormalige directeuren, waaronder die van Garcia, waren beëindigd. ,,Momenteel is de CBCS in de laatste fase van de evaluatieperiode van Girobank beland en is de CBCS tevens betrokken bij het proces om Girobank via herkapitalisatie te versterken. In deze fase wordt de CBCS bijgestaan door de Amerikaanse toezichthouder op het bankwezen, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).” Dit laatste in verband met de Amerikaanse grootaandeelhouders van IIG Capital.
Het bleef lange tijd relatief stil. Veel speculaties en diverse reddingsplannen, maar geen doorbraak. Totdat eind 2019 met de run de pleuris uitbrak. Op de website van de Centrale Bank is intussen een aparte rubriek ‘Girobank nv’ opgezet met allerlei in de loop der tijd uitgegeven vooral sussende persberichten. Want 10 december dat jaar werden alle bankactiviteiten ‘bevroren’. Dit houdt in dat op dat moment géén transacties met of via de Girobank meer konden plaatsvinden.
,,Reden hiervoor is dat de Girobank technisch niet in staat is de toename aan opnames te verwerken en deze opnames onredelijke druk zetten op de liquiditeiten van Giro”, luidt de uitleg op dat moment. Verder: deze maatregel is genomen in het belang van de rekeninghouders. De CBCS deelt mee dat iedere klant van Girobank tot een maximumbedrag van 10.000 over zijn tegoeden kan beschikken. Daarmee kan meer dan 90 procent van de klanten volledige geld krijgen. ,,Dit is conform de internationale depositogarantie-standaarden”, laat de toezichthouder weten.
Vanaf oktober 2020 wordt openlijk gesproken over een ‘gecontroleerde afbouw’ van de activiteiten van Girobank. In het kader van de afbouw werken de CBCS en de minister van Financiën samen toe naar een oplossing voor de deposanten. Ook wordt rekening gehouden met de belangen van het personeel van Girobank.
Medio maart 2021 wordt aangekondigd dat op een groot deel van de bevroren tegoeden boven de 10.000 gulden ‘binnenkort door GI-RO Settlement Holding nv (GSH) een uitkering zal worden verricht’. Het merendeel van de rekeninghouders bij Girobank zal daarmee de vrije beschikking krijgen over een bedrag ter hoogte van hun volledige tegoed. Dat laatste zal niet gelden voor tegoeden die uitkomen boven een bedrag van 1,2 miljoen.
Half maart dit jaar krijgen klanten een brief over de ‘beëindiging van de bancaire dienstverlening’ per, naar verwachting, 1 oktober 2021. Dat houdt in dat de service wordt afgebouwd om deze uiteindelijk, volgende maand, te worden stopgezet.
Per 30 april is de leningenportefeuille met goedkeuring van het gerecht overgedragen aan GSH. Deze omvat voornamelijk uitstaande leningen. GI-RO Settlement Holding is speciaal opgericht om de uitstaande leningen van Girobank te beheren en te innen en de opbrengsten daaruit te gebruiken voor uitbetalingen aan de deposanten van Girobank.
Met het oog op de gecontroleerde afwikkeling van Girobank heeft Nederland zich in december 2020 bereid verklaard onder voorwaarden een lening te verstrekken aan Curaçao. Het betreft een bedrag van niet minder dan 170 miljoen gulden. De lening van Nederland zal worden afgelost uit de opbrengsten die GSH verkrijgt uit het beheer en de inning van de leningen van Girobank. Daarna zal GI-RO Settlement Holding - ‘bij voldoende opbrengsten’ - verdere uitbetalingen aan de resterende deposanten doen.
Geleidelijk werden de filialen gesloten en de ATM’s van Girobank buiten werking gesteld. Hierbij is rekening gehouden met deposanten die nog niet over een rekening bij één van de andere commerciële banken beschikten. Deze deposanten werden geadviseerd een rekening te openen bij één van die banken. Voor het personeel van Girobank is een sociaal (afvloeiings)plan opgesteld.
In de tussentijd heeft de CBCS in al die jaren het zeer aanzienlijk bedrag van 267 miljoen gepompt in en besteed aan Girobank; voorgeschoten kosten. Die moeten worden afgerekend met de Centrale Bank en Curaçaose burgers en bedrijven betalen die rekening. In principe door verhoging van de licentierechten (‘license fee’), die met een half procent omhoog zou gaan.
Ondanks dringende opmerkingen van het College financieel toezicht (Cft) over het uitblijven van de verhoging, is deze nog niet doorgevoerd. Op vragen hierover van het Antilliaans Dagblad was onlangs nog het antwoord van de Centrale Bank dat het percentage dat wordt gehanteerd om de hoogte van het verschuldigde license fee te berekenen ‘nog is niet verhoogd’. ,,De verhoging van dat percentage is nog in voorbereiding.” Daarvoor is een eenvormige Landsverordening van Curaçao en Sint Maarten nodig.
Intussen verdwijnt Girobank steeds meer uit beeld. De bank- en kredietinstelling, die in de huidige vorm sinds 1996 bestaat, wordt nog geleid (lees: afgewikkeld) door twee ‘gemachtigden aangewezen door de Centrale Bank’. Het filiaal in Scharloo is al een maand dicht en dat van Janwé zal spoedig volgen. En per half september worden ook alle pinpassen gedeactiveerd. Op de website wordt verwezen naar GSH met op de homepage groot ‘We are here to protect your interests’. Het einde van een lokale bank is nabij.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.