Al het nieuws

Advocaat: Zelfdoding Mosa bedenksel van Animal Rights

Van onze redactie
Willemstad - Dat dolfijn Mosa de intentie had zichzelf van het leven te beroven is een bedenksel van Animal Rights. Dat stelt advocaat Mirto Murray namens Curaçao Sea Aquarium en Tursiops Investments, eigenaar van de in het Sea Aquarium Park levende dolfijnen, mede naar aanleiding van de publicatie ‘Belang dolfijnen voorop’ gisteren in het Antilliaans Dagblad.

MosaDe raadsman heeft namens zijn cliënten meer opmerkingen richting Animal Rights. Zo is het pertinent onjuist en zelfs leugenachtig te stellen dat ‘leden van het bestuur en raad van commissarissen van Tursiops’ aanwezig waren bij de behandeling van het kort geding van Animal Rights tegen Sea Aquarium, ‘waarin Tursiops niet eens gedaagd was’. Murray reageert hiermee ook richting zijn confrère Bertie Braam, advocaat van Animal Rights.
,,Animal Rights is op deze leugen gewezen, maar kiest ervoor het publiek te blijven misleiden. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft woensdag, in tegenstelling tot wat Animal Rights beweert, tijdens de zitting bevestigd op de hoogte te zijn geweest van het overlijden van de zes dolfijnen in Jeddah.”
Het betoog over de mannetjesdolfijnen is volgens Murray eveneens compleet onjuist en ‘geeft blijk van de volstrekte afwezigheid van specifieke kennis over dolfijnen bij Aninal Rights’. Er is veel méér wat volgens de advocaat van Sea Aquarium en Tursiops niet klopt.
,,De stelling dat Tursiops de autopsierapporten van de geruime tijd geleden in Jeddah overleden zes dolfijnen - let wel niet Mosa - maar moet overleggen, geeft blijk van een volstrekt verknipte kijk op de werkelijke wereld.” Hoe ziet Animal Rights dat voor zich? vraagt Murray zich af. Dat het op Curaçao gevestigde Tursiops maar even zes autopsierapporten uit het verleden moet laten zien aan de rechter op Curaçao? ,,Dat is natuurlijk waanzin. Hoe zou Tursiops aan die documenten moeten komen, of denkt Animal Rights dat die rapporten ergens voor het oprapen liggen?”
Ook het begrip ‘zelfdoding’, waar het Mosa betreft, is afkomstig van Animal Rights, vervolgt Murray. ,,In de ook in het Antilliaans Dagblad geplaatste advertorial (‘Het echter verhaal van het dolfijnentransport’, red.) staat het woord ‘zelfdoding’ of ‘zelfmoord’ niet. Dat begrip duidt op een voorgenomen plan om jezelf van het leven te beroven. Het autopsierapport van Mosa maakt ook geen melding van zelfdoding of zelfmoord.”
Het is volgens Sea Aquarium en Tursiops ‘bijna lachwekkend’ dat, nadat Animal Rights zelf bedenkt dat er sprake is van zelfmoord, dan deskundigen laat verklaren dat dat niet mogelijk is bij dolfijnen. ,,Het autopsierapport spreekt over feiten: (i) Mosa wordt op de video voor haar overlijden gezien terwijl zij een hoge sprong uit het water maakt en vervolgens met hoge vaart afwijkende zwempatronen vertoont; (ii) zij komt met haar neus tegen de wand van het bassin; en (iii) loopt interne bloedingen op.”
Murray verwijst naar de autopsieconclusie uit het rapport, opgesteld door drie ervaren dierenartsen, die letterlijk als volgt luidt: ,,After close analysis, we are confident enough to say that a few days ago this animal had what probably was, her first oestrus period, as the pinnacle of the ovulation came, the specimen suffered a high level of pain that triggered an immediate and explosive reaction by swimming as fast as possible in straight line, resulting in the animal suffering a direct impact toward the wall. After this, the subject hit the walls with the uncontrollable movements that lead to her partial loss of consciousness, during such process the animal drawn with her own blood liberated into the respiratory after the mechanical injuries.”
Kortom, aldus Murray namens zijn cliënten, door de impact van de botsing is een interne bloeding ontstaan en is Mosa helaas in haar eigen bloed gestikt. ,,Zeer traumatisch voor Mosa en uiteraard ook voor alle medewerkers van Sea Aquarium die een warme band hebben met de op Curaçao geboren Mosa, die zij vanaf haar geboorte hebben meegemaakt. Maar dat zij de intentie had zichzelf van het leven te beroven is toch echt een bedenksel van Animal Rights.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.