Nieuws Curaçao

Damen Shiprepair Curaçao begonnen aan renovatie van het Dok

WILLEMSTAD – Damen Shiprepair Curaçao is begonnen aan de eerste fase om de totale werf een upgrade te geven. Met een investering van twee miljoen gulden is de deur van dok B volledig gereviseerd.

Deze belangrijke investering moet volgens Peter Luiten, algemeen directeur van Damen Shiprepair Curaçao, het startsein worden voor een grootschalig renovatie programma voor de werf. Over enkele weken valt de beslissing over het investeringsprogramma voor de werf. 

bol

Die is eigendom van de Curaçaose overheid via de CDM Holding en Damen huurt de werf en is verantwoordelijk voor alle operationele activiteiten aldaar. 

Damen heeft vooruitlopend op de goedkeuring van het investeringsprogramma de deur van Dok B aangepakt. Deze investering kon volgens ingewijden niet langer uitgesteld worden omdat hiermee de helft van de werf buiten gebruik kwam te liggen. 

Damen Shiprepair Curaçao maakt zware tijden door. Het bedrijf, dat onderdeel is van de Damen Shipyards Group in Nederland, heeft door tegenvallende prestaties 78 van de bijna 300 werknemers moeten ontslaan. Daarnaast moet zo’n 36 miljoen euro in het bedrijf worden gepompt om het overeind te kunnen houden.

Damen is vanaf 2016 actief op het eiland en sinds 2017 de operator van het Dok, de noodlijdende scheepswerf die tot dan toe in handen was van de overheid. Maar Damen slaagde er niet in om het bedrijf weer gezond te maken. De sluiting van de Isla-raffinaderij op het eiland, de internationale sancties tegen Venezuela en de gevolgen van de Covid-pandemie waren daar onder meer debet aan. 

bol

Vorig jaar raakte tot overmaat van ramp één van de twee drijvende dokken, de ‘Curaçao’, van Damen beschadigd waardoor men slechts op halve kracht kon draaien. Het andere dok, de ‘Damen’, heeft continu mankementen, volgens de Schuttevaer, een vakblad voor onder meer de Scheepsbouw in Nederland.

Deel dit artikel