Al het nieuws

Pacific Freezone voor tweede maal in de fout

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een aantal merkhouders, waaronder Puma, heeft gisteren in de Curaçaose E-Zone (voorheen de vrije zone) beslag gelegd op namaakproducten. Daartoe was verlof van de beslagrechter ontvangen.

namaakpumaHet beslag richt zich tegen Pacific Freezone nv, die is gevestigd in, en over een grote loods beschikt in de Economische Zone Koningsplein van overheids-nv Curinde bij de Nieuwe Haven. Het beslag is in alle stilte verzocht - omdat er onderbouwde vrees bestond voor verduistering van de goederen op het moment dat Pacific erachter zou komen - en werd op 5 december jongstleden toegestaan door het gerecht.
Op 30 november dit jaar liep de vennootschap met de 64-jarige Kishore Balani als bij de Kamer van Koophandel ingeschreven directeur/bestuurder tegen de lamp. Op die dag had de douane van Trinidad & Tobago een ingevoerde lading goederen onderschept, waarvan op dat moment het vermoeden bestond dat het namaakproducten betrof.
De douane van Trinidad heeft op basis van de vrachtbrief een rapport opgesteld en gestuurd naar merkhouders, waaronder Puma. Puma heeft daarop zijn vaste onderzoekbureau Disosa BPS Ltd., gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, ingeschakeld.
Disosa heeft vastgesteld dat het namaak-Puma betreft. Uit de vrachtbrief blijkt dat de afzender Pacific Freezone is. Vanuit de loods biedt Pacific namaakgoederen aan, aldus Disosa, en verzendt deze naar kopers, in dit geval per luchtpost naar een partij in Trinidad. ,,Dat is strafbaar en maakt inbreuk op de merkrechten van Puma”, staat er in het beslagrekest, van advocaat Wiek Herben namens Disosa, wat in handen is van het Antilliaans Dagblad.
Overigens is sprake van ‘recidive’. Pacific is een bekende van Puma, want het bedrijf ging al eerder in de fout. Namelijk in maart 2019, toen ook al beslag werd gelegd op een grote partij namaakgoederen, opgeslagen in hun loods in de Curaçaose vrije zone. Pacific stemde in met een ‘settlement-agreement’: er werd afstand gedaan van de inbeslaggenomen spullen, die vervolgens werden vernietigd, en verder zou Pacific een fikse boete in dollars moeten betalen, mocht zij zich in de toekomst weer schuldig maken aan merkinbreuk. Het bedrijf werd destijds bijgestaan door advocaat Barbara Nagelmakers.
De nieuwe inbreuk is ‘te kwader trouw gepleegd’, aldus Disosa, en gebeurt omdat de producten met Puma erop aantrekkelijk zijn voor de consument. Maar door namaak te verkopen wordt Puma geschaad, onder meer een lagere omzet bij officiële distributeurs van het merk en - door de slechtere kwaliteit van nep - negatieve gebruikerservaringen van consumenten.
Bij beslag moet het bedrijf in beginsel worden gehoord, maar dat is in dit geval niet gebeurd omdat er terecht vrees bestond dat er hoogstwaarschijnlijk gereageerd zou worden met het verduisteren van de nepgoederen. Dit is exact wat in een eerder vergelijkbaar geval is gebeurd, aldus advocaat Herben.
Hetzelfde is zelfs al gebeurd toen de deurwaarder in een winkel kwam om te constateren hoeveel producten er ten verkoop werden aangeboden. Zodra deze winkelier - weliswaar een ander dan van Pacific - dit in de gaten had, heeft hij spoorslags alle namaakproducten weggehaald. En deze konden nadien niet meer worden teruggevonden.
In eerdere identieke gevallen waar het gerecht (op Aruba en op Sint Maarten) heeft besloten tot het horen van de betrokken ondernemer, heeft dit geleid tot verduistering van goederen. In die gevallen waarin is geprobeerd de zaken te bewegen tot vrijwillige afstand - zogenaamd ‘cease & desist’ - zonder het indienen van een beslagrekest, heeft dit in al die gevallen geleid tot verduistering van de spullen, in plaats van het meewerken om de namaakgoederen uit de handel te doen nemen.
De beslagrechter ging op 5 december akkoord en bepaalde de termijn waarbinnen de bodemzaak dient te starten op vier weken na het beslag. Niet alleen werd conservatoir beslag tot afgifte gelegd, ook is conservatoir derdenbeslag gelegd onder de banken waar Pacific Freezone mee werkt, namelijk Maduro & Curiel’s Bank (MCB), Banco di Caribe (BdC) en RBC Royal Bank (RBC).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.