Al het nieuws

Begroting is te hoog en te laat ingediend

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten hebben de conceptbegroting te laat ingediend en bovendien met een overschrijding van ruim 3,7 miljoen gulden boven het plafond. Premier Gilmar Pisas (MFK) beklaagt zich hierover in een brief naar de Staten.

Het is om deze reden dan ook dat voor de begroting 2023, die op dinsdag 13 september bij de plechtige opening van het nieuwe Statenjaar ingediend wordt, het plafondbedrag is gebruik. De premier vraagt om de te laat ingediende begroting 2023 van de Staten te verlagen tot het bedrag van het vastgestelde plafond.

Min Plk Pisas 7Verwijzend naar de Landsverordening Comptabiliteit stelt Pisas dat de begroting uiterlijk 1 mei ingediend had moeten worden. De Staten kwamen daar pas op 21 juli 2022 mee, aldus de premier. ,,De door de Staten ingediende conceptbegroting had een geraamde waarde van ruim 21,2 miljoen gulden op de gewone dienst en een geraamd bedrag van 220.000 gulden op de kapitaaldienst. Het plafond voor wat betreft de gewone dienst is circa 17,5 miljoen gulden. De ingediende begroting van de Staten heeft dus een overschrijding van ruim 3,7 miljoen gulden ten opzichte van het plafond”, zo legt hij nader uit.

De indieningsdatum van 1 mei is belangrijk omdat de begrotingen getoetst en geëvalueerd moeten worden. ,,De evaluatienota’s worden aan de Raad van Ministers aangeboden ter besluitvorming zodat deze aan elk Staatsorgaan respectievelijk minister kan worden aangeboden voor het in kennis nemen van het resultaat van de toetsing van de ingediende conceptbegrotingen door de afdeling Toezicht Financiën van de Sector Financieel Beleid en Begrotingsbeheer van het ministerie van Financiën”, aldus de premier.

Ook merkt hij nog op dat de begroting opgesteld moet worden volgens de financiële normen en dat de gewone dienst sluitend moet zijn, oftewel in evenwicht voor wat betreft lopende ontvangsten en uitgaven. Op de kapitaaldienst is een tekort toegestaan, en er kan geleend worden, maar dat moet wel passen binnen de rentelastnorm.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.