Al het nieuws

Subsidie en aantal studenten teruggelopen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De University of Curaçao (UoC) heeft eind 2021 een negatief nettoresultaat van circa 1,1 miljoen gulden.

F01UoC draait verlies 11 mlj Belangrijkste redenen die in het jaarverslag genoemd worden, zijn de verlaagde overheidssubsidie, de lagere inkomsten uit collegegelden omdat het aantal studenten teruggelopen is en de extra kosten voor coronamaatregelen. Het jaarverslag is onlangs naar de Staten gestuurd.
In 2021 kreeg de universiteit 1,4 miljoen gulden minder aan inkomsten. ,,Het negatieve nettoresultaat is voornamelijk het gevolg van een combinatie van de gezondheids- en hygiëne-gerelateerde maatregelen van de universiteit als gevolg van de Covid-19-pandemie en diverse afrekeningen op projecten”, zo legt rector-magnificus, Francis de Lanoy in het voorwoord van het jaarverslag 2021 uit. ,,Deze maatregelen en afrekeningen leidden tot een algemene lichte stijging van de operationele uitgaven van 55.637 gulden in vergelijking met het voorgaande jaar. De inkomsten van de universiteit vertonen een algemene daling van 1,32 miljoen gulden. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door een aanzienlijke vermindering van de overheidsfinanciering en het collegegeld van studenten in het jaar 2021. De overheidsfinanciering werd verminderd met 1,46 miljoen gulden en het aantal ingeschreven studenten was lager dan voorgaande jaren, wat resulteerde in een daling van 484.400 gulden aan collegegeld. De overige verkoopopbrengsten daalden eveneens met 124.000 gulden. De projectsubsidies stegen met 754.800 gulden”, zo wordt nader uitgelegd.
Ten aanzien van de overheidssubsidie is het opvallend in het jaarverslag dat de financieringsvoorwaarden zijn vastgelegd in een ‘Zorgovereenkomst’, maar dat deze overeenkomst sinds 2011 niet meer is ondertekend. ,,De universiteit heeft nooit een juridisch document ontvangen waarin staat dat de ondertekening niet nodig is. Maar dit is geen probleem geweest voor het ontvangen van betaling door de regering voor deze subsidie”, zo wordt eraan toegevoegd. Met betrekking tot het collegegeld wordt nog uitgelegd dat voor een bachelor studie 5.100 gulden betaald wordt en voor een masterstudie 7.100 gulden.

Derde geldstroom biedt opties
In het jaarverslag staat dat ondanks de inspanningen van de directie met betrekking tot ‘strikte kostenbesparing en budgetbewaking’ de financiële gezondheid van de universiteit kwetsbaar blijft. In het jaarverslag wordt onder het kopje ‘going concern’ geschreven over ‘gecumuleerde verliezen’ van door de jaren heen. ,,Vanuit het oogpunt van organisatorische continuïteit kan deze negatieve ontwikkeling uiteindelijk het eigen vermogen van de organisatie aantasten.” De zogenoemde derde geldstroom biedt opties. Dat zijn commerciële inkomsten voor universiteiten uit onderzoek voor overheden, bedrijven en non-profitorganisaties. De Lanoy: ,,De Raad van Bestuur en het management van de universiteit werken aan een nieuw bedrijfsmodel dat moet leiden tot verhoging van de inkomsten. De universiteit wil dit realiseren door het maximaliseren van de output van haar stichting Curaçao Institute for Professional and Advanced Studies (Cipas) en het University of Curaçao Research Institute (Ucri). Deze entiteiten zullen zich voornamelijk richten op professionele onderwijsprogramma’s en trainingen, inclusief levenslang leren, en onderzoeksprojecten.”
Om de liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden voldoet de UoC sinds mei 2010 niet aan de verplichtingen voor wat betreft inkomstenbelasting en sociale premies. ,,De belastingdienst en andere overheidsinstanties zijn naar behoren geïnformeerd. De universiteit heeft een kwijtschelding van haar verplichting in 2016 met betrekking tot pensioen-, belasting- en sociale zekerheidsverplichtingen. Deze kwijtscheldingen zijn in 2014 geboekt”, zo wordt nader uitgelegd. De stijging ten opzichte van vorig jaar (2020) is het gevolg van de premies van november en december 2021 die in 2021 niet zijn betaald. De premies van november en december 2021 zijn in februari 2022 volledig kwijtgescholden. De afstemming met het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) over de verplichting is een jaarlijks terugkerend proces.”
Tot slot wordt gemeld dat in 2022 de overheidssubsidie met 7 procent gestegen is, goed voor 1 miljoen gulden extra. ,,Dit had een aanzienlijk en onmiddellijk positief effect op de kasstroom”, zo wordt eraan toegevoegd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.