Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna ontving op nieuwjaarsdag traditiegetrouw de Maskarada-groep en blikte in zijn nieuwjaarstoespraak terug op een bewogen jaar waarin veel mensen op Bonaire het niet gemakkelijk hadden.

BONlichtpuntejsRijna had het over het staartje van de coronacrisis, de almaar oplopende prijzen door de oorlog in Oekraïne, maar ook over de hulp vanuit de Nederlandse regering waardoor de schade in ieder geval beperkt bleef en blijft.
De gezaghebber zei in zijn toespraak kracht te putten uit de veerkracht en het gemeenschapsgevoel waarmee de inwoners van Bonaire zich door twee zware coronajaren hebben heen geslagen. ,,Dankzij de inzet van burgers, jong en oud, ondernemers, werknemers, professionals en vrijwilligers zijn wij sterker uit de coronacrisis gekomen. Het herstel van onze economie verloopt wonderbaarlijk snel”, aldus Rijna. Toen vervolgens de oorlog opnieuw roet in het eten gooide liepen de toch al hoge energieprijzen verder op en mede daardoor werden de dagelijkse boodschappen en andere zaken veel duurder. Voor sommigen zelfs onbetaalbaar duur. ,,Gelukkig maken wij deel uit van een financieel gezond land. De Nederlandse regering en het lokaal bestuur kwamen met maatregelen om de stijging van de kosten van water, stroom en brandstof te beperken. Voor scholen kwam er subsidie om leerlingen van een ontbijt te kunnen voorzien.” Maar hij ziet ook dat veel eilandgenoten het desondanks niet gemakkelijk hebben. ,,Ik ben blij dat hierin positieve verandering komt. Het wettelijk minimumloon, de onderstand en de aov zijn met ingang van vandaag verhoogd. De kinderbijslag voor ouders met een zorgintensief kind is verdubbeld maar het zal lang niet voor iedereen genoeg zijn om het hoofd boven water te houden. Dus laten we daarom, net als in de coronatijd, omkijken naar familieleden, kennissen en buurtgenoten die het zwaar hebben en rekening houden met elkaar. Niet alleen thuis, maar ook op straat.”
Het rapport van de Vrije Universiteit van Amsterdam over de gevolgen van klimaatverandering voor het eiland passeerde in zijn toespraak ook de revue. ,,Een heel vervelend voorproefje dat het weer extremer wordt hebben we niet lang geleden gekregen toen straten en huizen door hevige regenval onderliepen. Wetenschappers waarschuwen ons ervoor dat de zeespiegelstijging reeds over enkele decennia tot overstromingen kan leiden”, aldus Rijna die zegt dat al vóór de publicatie van het rapport door het bestuurscollege is besloten een ‘klimaattafel’ op te richten om alle risico’s in kaart te brengen en de juiste maatregelen te bedenken om de huidige en de volgende generaties te beschermen. Hij verzekert de inwoners dat de overheid er alles aan zal doen. Als voorbeeld noemt hij het zorgen voor een betere afvoer van overvloedig regenwater en dit op te vangen zodat het kan worden gebruikt voor landbouw en niet meer huizen instroomt of schade toebrengt aan het koraal. Bij het opknappen van wegen wordt daar volgens hem nu al rekening mee gehouden.
De wijze waarop minister-president Rutte namens de regering excuses maakte voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden noemt hij een indrukwekkend moment. ,,Zijn oprechte woorden hebben velen van ons diep geraakt, ook mij. Door de erkenning van wat onze voorouders is aangedaan en hoe dat doorwerkt in onze maatschappij en de relatie met het moederland, kunnen wij gezamenlijk de weg naar heling inslaan.” Maar er is volgens hem nog een andere weg die zo snel mogelijk moet worden afgelegd en dat is die naar een gelijkwaardige behandeling van de inwoners van Caribisch Nederland. ,,Dat betekent wij in hoog tempo moeten toewerken naar een fatsoenlijk sociaal stelsel. Gelijkwaardig betekent vooral ook gelijke kansen voor iedereen om zich te ontwikkelen en volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving.”
We leven volgens Rijna in een roerige tijd waarvan we niet weten wat die gaat brengen. Toch zijn er volgens hem een aantal dingen om naar uit te kijken. ,,Om te beginnen het koninklijk bezoek. Eind deze maand kunnen wij koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met hun dochter prinses Amalia verwelkomen op Bonaire. Wat het bezoek extra bijzonder maakt, is dat het de eerste keer is dat de kroonprinses ons eiland bezoekt. Laten we zorgen voor een Bonairiaans warm welkom.”
Wat betreft de eilandraadsverkiezingen in maart spreekt hij de hoop uit dat de deelnemende partijen uit respect voor de kiezers op een eerlijke wijze campagne voeren, met open vizier en op inhoud. ,,Of anders gezegd: op de bal en niet op de man/vrouw. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de politiek. Laten we aardig voor elkaar zijn, ook op sociale media. Bonaire is maar een klein stipje in een woelige wereld en om aan een goede toekomst voor iedereen te kunnen bouwen hebben we elkaar hard nodig. Ik wens jullie allen een voorspoedig, gezond en vredig 2023 toe.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.