BES

Van onze correspondent
Kralendijk - In 2020 behoorden 2,8 duizend mensen van 15 tot 75 jaar op Bonaire tot het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel. Op Sint Eustatius ging het om 290 personen en op Saba om 330. Dit blijkt uit het Arbeidskrachtenonderzoek Caribisch Nederland (AKO-CN) 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

BESwerkHet onbenut arbeidspotentieel bestaat uit werklozen, semiwerklozen en onderbenutte deeltijders. Werklozen hebben geen betaald werk, hebben recent naar werk gezocht en zijn direct beschikbaar. Semiwerklozen hebben geen betaald werk en hebben óf niet recent gezocht naar werk óf zijn niet direct beschikbaar. De werklozen en semiwerklozen vormen samen het onbenut arbeidspotentieel zonder werk. De onderbenutte deeltijders, die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, vormen het onbenut arbeidspotentieel met werk. Saba had in 2020, afgezet tegen het aantal inwoners van 15 tot 75 jaar, het grootste percentage onbenut arbeidspotentieel (22 procent) van de drie eilanden. Voor Bonaire en Sint Eustatius was dat percentage een stuk lager en onderbenutte deeltijders vormden hier een aanzienlijk deel van. Op Saba was dat 66 procent, op Bonaire net geen zestig procent en op Statia bijna de helft.
Het onbenut arbeidspotentieel op de drie eilanden is relatief jong. Dat geldt zeker voor degenen die zonder werk zitten. Op Saba is bijvoorbeeld vijftig procent van het onbenut arbeidspotentieel zonder werk 15 tot 25 jaar, terwijl deze leeftijdsgroep dertien procent van de gehele werkzame bevolking uitmaakt. Op Statia is het aandeel van deze groep jongeren ook dertien procent maar daar maken de 15- tot 25-jarigen slechts 22 procent uit van het geheel. Op Bonaire is het percentage jongeren onder het onbenut potentieel het kleinst van de drie eilanden. Het onbenut arbeidspotentieel is relatief vaak laag opgeleid. Op Bonaire zijn vooral de onderbenutte deeltijders laag opgeleid (57 procent) en op Saba zijn juist de mensen zonder werk relatief vaak laag opgeleid (46 procent). Op Bonaire en Statia heeft deze groep over het algemeen een diploma in een algemene onderwijsrichting. Het onbenut arbeidspotentieel op de drie eilanden is voor een groot deel niet geboren op het eiland. Afgezet tegen alle 15- tot 75-jarigen komen ze vaker uit Zuid- en Midden-Amerika en op Saba is een relatief groot deel van hen geboren op Aruba, Curaçao of Sint Maarten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.