Al het nieuws

HRDC: Van Huffelen ziet hun toestand niet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ieteke Witteveen, directeur van Human Rights Defense Curaçao (HRDC) is ‘verheugd’ over de nieuwe voornemens van zowel de kant van de Curaçaose regering als Nederland om de opvang van vluchtelingen te verbeteren.

vrouwensdkkZij vraagt echter specifiek aandacht voor de vrouwelijke ongedocumenteerden, waar staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen (D66), ‘helaas’ niet op bezoek is geweest. Witteveen legt uit dat de vrouwelijke vluchtelingen al maanden vastgehouden worden in de vrouwengevangenis. ,,Iets wat internationaal niet door de beugel kan: vluchtelingen en veroordeelden moeten in gescheiden afdelingen verblijven.”
HRDC is al jaren tegen het feit dat de Nederlandse belastingbetaler betaalt aan nieuwe vreemdelingenbarakken op het gevangenisterrein, achter prikkeldraad, met overal traliewerk en een gevangenisregime. ,,Cosmetische renovaties en uitbreiding van de faciliteiten blijven een ontoelaatbare vrijheidsberoving inhouden, waar vernederingen, wreedheden, machtsmisbruik en onhygiënische toestanden voortduren”, zo stelt de stichting vast.
En: ,,De financiering uit Nederland kan anders, beter en doeltreffender besteed worden aan een half open opvangcentrum. Daarnaast moet er een transparant en billijk migrantenbeleid in het algemeen en een toelatingsbeleid in het bijzonder ontwikkeld worden met heldere en transparante richtlijnen en procedures. En dit is nodig vanaf het moment van onderschepping, aanhouding en vrijheidsberoving tot uitzetting.”
Witteveen stelt dat op dit moment ongedocumenteerde Venezolanen niet terug kunnen naar hun land. Venezuela laat sinds 15 december geen vluchten meer toe uit het Koninkrijk. Deportatie via de Dominicaanse Republiek blijkt ook niet langer mogelijk, berichtte de overheid van dit buurland twee weken geleden. Het is om deze reden dat ongedocumenteerde Venezolanen die in de barakken van het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, geen uitzicht hebben op terugkeer naar hun land.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.