Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - Het convenant tussen het ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Sint Maarten (KPSM) en de stichting Judicial Institute St. Maarten (SJIB) om elektronisch toezicht in het rechtssysteem mogelijk te maken, werd dinsdag door alle partijen ondertekend.

elektrtoezichtDat meldt The Daily Herald. Minister van Justitie, Egbert Doran, zei vorige week tijdens een persconferentie dat SJIB de uitvoering van het project uitstelde omdat het geen eerdere overeenkomst had ondertekend, maar in plaats daarvan om een grotere toewijzing van de begroting en de toezegging van de regering om aan enkele ‘voorwaarden te voldoen’ had gevraagd. SJIB heeft zich op 20 december 2019 teruggetrokken uit het ondertekenen van de overeenkomst. Volgens Doran heeft SJIB hem destijds verteld dat het bestuur de kwestie eerst wilde bespreken.

Doran zei vorige week dat hij op dinsdag 18 februari een telefoongesprek had met SJIB, waarna de stichting hem op woensdagochtend 19 februari een budgetvoorstel stuurde. Ook gaf SJIB volgens de minister verschillende ‘voorwaarden’ aan voor de rol van de stichting in het elektronische bewakingsproject. Deze zijn beschreven in een brief bij de begroting, zei Doran.

De issues zijn kennelijk opgelost, zoals blijkt uit de medeondertekening door SJIB dinsdag. ,,We gingen zitten en bespraken verschillende punten en uiteindelijk kwamen we tot een consensus”, zei Doran op de vraag hoe het verzoek van SJIB om aanvullende financiering en de bijbehorende voorwaarden was opgelost. De minister weigerde echter in te gaan op de details van het compromis.

Het elektronische bewakingsproject is een ‘vorm van digitale detentie’ waarbij ‘enkelbanden worden gebruikt om de bewegingen van gedetineerden die tijdelijk worden vrijgelaten te volgen’, zei het ministerie van Justitie dinsdag. Het doel van dit project is het oplossen van het probleem van ruimtegebrek in de gevangenis Pointe Blanche, die momenteel overvol zit. Geselecteerde gedetineerden zullen elektronische monitoring gebruiken om hun voorlopige hechtenis op te schorten. Het moet ook worden gebruikt als een optie om voorwaardelijke straffen opgelegd door een rechter of voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis toe te staan.

,,Het Openbaar Ministerie is de entiteit die het gebruik van elektronische monitoring toestaat of vraagt in het geval van opschorting van voorlopige hechtenis of voor monitoring in een voorwaardelijke zin, in overeenstemming met hun wettelijke autoriteit en wanneer dit noodzakelijk en toepasselijk wordt geacht”, zo legt het ministerie van Justitie uit. ,,De politie zal verantwoordelijk zijn voor de 24/7 monitoring van gebruikers en zal ook betrokken zijn bij eventuele herstelmaatregelen die nodig kunnen zijn op verzoek van de SJIB, belast met revalidatiediensten op Sint Maarten. SJIB is verantwoordelijk voor de begeleiding en het algemene toezicht op deelnemers aan het elektronische monitoringprogramma.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.