Al het nieuws

Vakbond Doen juicht maar houdt nog slag om de arm

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn (MFK), heeft de Ministeriële Regeling (MR) ‘tijdelijke regeling bevordering onderwijzend personeel’ gepubliceerd. Daarmee komt mogelijk een einde aan de discussie over de vergoeding van A-, B- en C-docenten. ‘Mogelijk’ omdat onderwijsbond Doen weliswaar verheugd reageert op dit nieuws waar al vijftien jaar voor gepleit is. Maar nog enigszins terughouden stelt: ,,We gaan deze tijdelijke regeling goed bestuderen voor de eerstvolgende vergadering met de minister. Alle vragen zijn bij ons welkom en zullen we hem voorleggen.”

F03 Onderwijs2Alle docenten die meer dan vijf jaar ervaring hebben vanaf 1 augustus 2016 kunnen nu in een hogere salarisschaal geplaatst worden en bevorderen van A- naar B-docent of van B- naar C-docent. De regeling heeft financiële gevolgen zo wordt in de financiële paragraaf uitgelegd. Voor de periode 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021 kost dat 1,7 miljoen gulden. En voor het jaar 2022 en verder zijn de geraamde kosten berekend op circa 3,9 miljoen gulden per jaar. ,,Deze extra lasten zijn verwerkt in de meerjarenbegroting. Voor de belanghebbenden zijn ook financiële gevolgen. Zij ontvangen een bedrag ineens. Op dit bedrag worden de verschuldigde belastingen en premies ingehouden”, zo wordt eraan toegevoegd.

In de toelichting bij de MR wordt uitgelegd dat de uitvoering voor de nodige onrust onder het onderwijzend personeel gezorgd heeft, ‘omdat de betreffende docenten in de vooronderstelling waren dat zij vanuit de Bezoldigingsregeling twee bezoldigingstreden toegekend zouden krijgen’. ,,De Bezoldigingsregeling biedt echter vooralsnog niet de mogelijkheid tot een automatische bezoldiging van docenten A met vijf jaren werkervaring in een hogere bezoldigingsschaal”, zo wordt vastgesteld.

Er wordt dieper ingegaan op de ‘Onderwijsconvenant arbeidsomstandigheden van 10 augustus 2016’ waar deze MR een uitvoering van is. Hierin staat dat alle A-docenten (schaal 16) binnen het funderend onderwijs (fo) en het voorbereidend secundair beroepsonderwijs (vsbo), die per 1 augustus 2016 meer dan vijf jaar werkervaring hebben als A-docent, na een positieve evaluatie doorgeschaald worden naar B-docent (schaal 17). De tweedegraads docenten in het hoger algemeen voortgezet onderwijs (Havo), het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) en het secundair beroepsonderwijs (sbo) worden ingeschaald als A-docent (schaal 17). Deze tweedegraads A-docenten, die per 1 augustus 2016 meer dan vijf jaar jaren werkervaring hebben als A-docent op een school voor havo/vwo en een sbo, worden na een positieve evaluatie doorgeschaald naar B-docent (schaal 18). En dit geldt ook voor alle eerstegraads docenten. Zij kunnen doorgeschaald worden naar C-docent (schaal 19).

Later is vanuit de schoolbesturen gewezen op enkele punten in dit convenant en werd er overal aan toegevoegd: ,,Met behoud van hun bezoldiging en ongeacht het aantal taakuren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.