Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden.

StatenDat blijkt uit een overzicht dat onlangs door de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) naar de Staten is gestuurd. Op die lijst worden 43 organisaties genoemd. Alleen bij ‘enkele’ daarvan is echt 12,5 procent gekort op de arbeidsvoorwaarden, zoals overeengekomen met Nederland en op basis waarvan liquiditeitssteun verleend is, zoals het Bureau Intellectuele Eigendom, de Fair Trade Authority Curaçao (Ftac) en de Curaçao Tourist Development Foundation (CTDF). ‘Min of meer’ en ‘enkele’ omdat verschillende organisaties hebben aangegeven wel gekort te hebben op de arbeidskosten, maar niet door bij alle medewerkers 12,5 procent te korten op het pakket aan arbeidsvoorwaarden, maar door bijvoorbeeld personeel te laten afvloeien (Stichting Studiefinanciering Curaçao en Curaçao Ports Authority) of door een reorganisatie (Selikor) of herinrichting (Aqualectra). Sommige instellingen geven aan voldaan te hebben, maar stellen erbij dat er geen personeel in dienst is (Buskabaai en Curaçao Development Institute). Weer andere rechtspersonen hebben de korting alleen voor een jaar ingevoerd, zoals Bureau Telecommunicatie en Post (BTP).
Van een groot deel van de organisaties is geen reactie ontvangen of is er een proces gaande en is daarover nog geen informatie verstrekt aan de minister van Financiën (Algemeen Pensioenfonds Curaçao). Er zijn instellingen die aangeven op een ‘wettelijke grondslag’ te wachten (Stichting Overheidsaccountantsbureau). Weer andere organisaties geven aan niet aan de arbeidsvoorwaarden te kunnen tornen vanwege een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat stelt bijvoorbeeld C-Post International. In het geval van het Curaçao Medical Center (CMC) wordt aangegeven dat over deze kwestie vonnis is gewezen en CMC niet onder de werking van de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden 2020 valt. Enkele zorginstellingen hebben bezwaar aangetekend bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops (CDA). De Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) geeft aan dat het juridisch gecompliceerd is omdat de organisatie naast Curaçao nog twee aandeelhouders heeft, namelijk Sint Maarten en Nederland. Ook de Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen heeft dit aangevoerd, evenals Saba Bank Resources.
Aqualectra geeft aan dat de vakbonden niet akkoord zijn gegaan, maar dit bedrijf is bezig met een herinrichting waarbij formatieplaatsen zullen komen te vervallen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.