RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Overwinteren op Aruba? Europeanen willen cultuur, Amerikanen comfort

Eagle Beach op Aruba. Beeld © iStock

Aruba maakt zich op voor het hoogseizoen. Het eiland is voor veel Amerikanen en Europeanen de plek om even te ontsnappen aan de grauwe wintermaanden. Eenmaal daar willen de twee groepen allebei wat anders, maar hebben gemeen dat ze veel te besteden hebben.

Een prominent aanwezige zon, azuurblauwe zee en witte stranden. Dat is wat bezoekers naar Aruba trekt. Jaarlijks zetten 2 miljoen toeristen voet op het eiland, dat even groot is als Texel. 77 procent van de bezoekers zijn rijke mensen uit Noord-Amerika.

Vanuit New York vlieg je in 4,5 uur naar Aruba. Iets waar veel Amerikanen, maar ook steeds meer Europeanen gebruik van maken, want een drukke stedentrip opvolgen met lekker luieren op het strand is voor velen een ideale combinatie.

"Aruba mikt op toeristen met een jaarinkomen van 150.000 dollar (135.500 euro)", zegt Jonathan Boekhoudt van de Aruba Tourism Authority. Die welgestelde vakantiegangers gaan overdag naar het strand, eten 's avonds wat en dat was het dan wel weer. Met name de Amerikanen komen vooral om op de prachtige stranden te bivakkeren.

Slapen doen deze toeristen in een van de hoogbouwhotels die de strip bij Oranjestad telt. Daar vind je ook Amerikaanse ketens als Wendy's, Domino's Pizza, Denny's en een Hard Rock Cafe. "Amerikanen willen wat ze al kennen. Ze stappen niet graag uit hun comfortzone", legt Boekhoudt uit.

'We willen geen Cancún worden'

Daarom doen hotels als Hyatt en The Ritz goede zaken, want hier weet de gast precies wat hij krijgt. "Die hotels zijn overal ter wereld min of meer hetzelfde ingericht. Een Amerikaan komt de lobby binnen en weet bij wijze van spreken meteen waar het toilet is."

Toch legt de Arubaanse overheid de bouw van hoge hotels aan de drukke westkant van het eiland nu aan banden. "We willen geen Cancún worden", zegt Boekhoudt. Kortom: niet de boel helemaal volproppen, maar iets van exclusiviteit bewaren.

Boetiekhotels zijn nog wel welkom en dat zijn nou precies de plekken waar Europeanen meer naar op zoek zijn. "Aruba is populair bij Scandinaviërs, Nederlanders, Britten en Duitsers. Die toeristen willen een bijzondere slaapplek, zijn geïnteresseerd in cultuur en willen ander eten dan thuis."

In de rij voor gefrituurde garnalen

Veel van deze toeristen weten hun weg naar Zeerover dan ook wel te vinden. In dit visrestaurant wordt alles gefrituurd en die vette vishap trekt zowel veel locals als bezoekers aan. Tegen lunchtijd staat er een dikke rij voor de kassa waar je aangeeft hoeveel gram vis, friet en garnalen je denkt te kunnen verorberen.

Dat afgewogen mandje gaat dan naar de keuken, waar een kok non-stop staat te frituren. "Ik gok dat er tijdens mijn shift wel vijftig kilo garnalen doorheen gaat", verklapt hij. 

Die garnalen worden door de aanwezige families, pauzerende werklui en toeristen tevreden opgegeten aan plastic tuinmeubelen of picknicktafels aan een steiger, waar de visserbootjes aangemeerd liggen.

Het misverstand rondom de flamingo

Wie Instagram gelooft, denkt dat de Arubaanse stranden bezaaid zijn met flamingo's, maar niets is minder waar. Alleen op het privé-eiland van het Renaissance Aruba Resort struinen een paar tamme roze vogels rond.

"Voorheen lieten wij influencers ook altijd dat eiland zien, maar dat is een beetje uit de hand gelopen", legt Boekhoudt uit. De influencers deelden hun foto's op social media, waardoor veel mensen bij Aruba nu onterecht aan flamingo's denken.

Zelf ook een flamingo-selfie maken? Dat is dan wel dokken. Het eiland is gratis te bezoeken voor hotelgasten. Andere nieuwsgierigen betalen 100 dollar om er een dagje heen te mogen.

Street art in voormalig oliestadje

Bij visrestaurant Zeerover zijn bezoekende buitenlanders een mooie bijvangst, in San Nicolas wordt de lokale cultuur juist ingezet om toeristen te trekken. Het was een dooie boel in het voormalige oliestadje nadat de industrie er was weg getrokken. Tien jaar geleden besloot de Arubaanse regering daar wat aan te doen door de stad om te dopen tot de kunsthoofdstad van het eiland.

Kunstenaars van over de hele wereld, maar ook lokale artiesten, werden uitgenodigd om het verlaten stadje op te vrolijken met grote muurschilderingen. Het project, mede gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft gewerkt, want de bezoekersaantallen nemen toe.

Nog altijd wordt verreweg het meeste geld aan de westkust verdiend, maar toeristen beginnen door te krijgen dat San Nicolas heel wat authentieker is dan het kitscherige Oranjestad waar cruisegangers hun souvenirs kopen en het casino in duiken.

Het zijn voornamelijk Europeanen die Leon Bérénos van Aruba Mural Tours meeneemt op zijn wandelingen langs de street art: "Ik merk dat wij vooral de hoger opgeleide Europese toeristen op bezoek krijgen. Mensen met een bovengemiddeld inkomen en een interesse in cultuur", vertelt hij.

Amerikanen komen er natuurlijk ook wel, maar opvallend minder. Die liggen toch liever de hele dag op het witte strand met een Taco Bell of Pizza Hut om de hoek.

Ook leuk om te doen:

  • Bij Eduardo's Beach Shack - direct aan het strand - kun je verse sapjes en smoothies halen, maar ook kleurrijke fruitbowls bomvol vers fruit. Iets minder gezonde versies met een bodem van pindakaas of Nutella zijn er ook.
  • Een tochtje op een zeilboot is een populaire excursie. Met Pelican Adventures maak je verschillende stops om te snorkelen, maar de meeste jonge Amerikanen aan boord zijn vooral geinteresseerd in de open cocktailbar. Druk, maar gezellig.
  • Liever wat luxer? Dan is de Luxury Lagoon Cruise een goede optie.
  • In Nationaal Park Arikok zie je grote cactussen en fascinerende rotsformaties zoals Ayo Rock. Het park, dat 20% van het eiland beslaat, kun je doorkruisen met een van de vele jeepsafari's die worden aangeboden. Pittig, maar mooi is een wandeling met gids.

Praktische informatie

Vanaf Schiphol is het 10 uur vliegen naar Oranjestad.
Wie voor de stad & strand combinatie kiest, kan bij KLM een heenreis naar New York makkelijk combineren met een terugreis vanaf Aruba.

Aan de westkust van het eiland zijn de meeste hotels te vinden, met voor elk wat wils:

  • Het enorme Divi Village Golf & Beach Resort ligt dicht aan zee, maar wie het strand even beu is, kan terecht op de 9 hole golf course.
  • Voor rust en romantiek ga je naar het luxueuze Bucuti & Tara Beach Resort, waar je vanuit je kamer zo het strand op loopt. Het is een hotel voor volwassenen, dus geen joelende kinderen in het zwembad.
  • Wie wat kleinschaligs zoekt, kan terecht bij de Belgische tweelingzussen Kimberly en Stephanie die sinds 2010 het Boardwalk Boutique Hotel runnen.