RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Bevolking Bonaire versneld gevaccineerd: 'Er is hier geen paniek, maar het is wel heftig'

Ludo Nicolaas na zijn eerste vaccinatie op Bonaire. Beeld © ANP / eigen foto

Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen op Bonaire krijgt het eiland de komende weken versneld vaccins geleverd. Alle volwassenen mogen ingeënt worden. En dat is hard nodig, want de druk op de zorg is groot.

Op het eiland is de Britse variant vastgesteld. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid noemt de situatie op Bonaire 'heel zorgelijk'.

'Gezien de sterk oplopende cijfers' krijgt het eiland met een bevolking van 20.000 mensen daarom een extra levering van in totaal 11.700 Pfizer-vaccins, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Van Pfizer zijn twee prikken nodig: later in april volgt de tweede levering.  

Situatie 'heftig'

De gepensioneerde Ludo Nicolaas (70) mocht als 60-plusser al gevaccineerd worden. Dinsdag krijgt hij zijn tweede Pfizer-prik. De inwoner van Bonaire noemt de situatie op het eiland 'heftig'. "We doen qua besmettingscijfers bijna mee met Curaçao, en daar wonen veel meer mensen." (Meer dan 157.000, red.).

"We zitten ver boven wat we ooit als maximumaantal besmettingen hebben gehad. Dat was 150 in januari, nu zit het al boven de 400", vertelt Sylvia de Leon, eigenaar van nieuwssite Bonaire.nu.

De zorg op Bonaire dreigt overbelast te raken vanwege het toenemende aantal besmettingen. Bewoners moeten soms uitwijken naar Curaçao of Aruba voor behandeling. Niet-acute operaties en andere zorg zijn op Bonaire en Curaçao afgeschaald of stopgezet.

"Het ziekenhuis heeft een dringende oproep gedaan aan inwoners om eerst contact op te nemen met hun huisarts als er iets is. Ze mogen niet naar de eerste hulp, want de mensen daar kunnen het niet aan", vertelt De Leon. Inmiddels zijn er ook vier patiënten overgeplaatst naar het ziekenhuis in Curaçao. "Dat geeft wel aan dat er misschien niet genoeg personeel is, maar dat wordt niet gezegd."

De situatie op Bonaire

Al vijf dagen op rij ligt het aantal actieve besmettingen op het eiland boven de 400. Op 24 maart was het 455. Het percentage positieve tests is er ook hoog. Zo bleken 73 van de 165 personen die dinsdag getest zijn, besmet met corona: 44,2 procent.

Vanwege de hoge cijfers geldt sinds 18 maart risiconiveau 6: een volledige lockdown, waarbij thuiswerken zoveel mogelijk het uitgangspunt is, onder andere de scholen en restaurants zijn gesloten en een avondklok van kracht is tussen 21.00 uur en 04.00 uur. De niet-acute operaties en ingrepen op Curaçao en Bonaire zijn afgeschaald of tijdelijk stopgezet.

Op Bonaire wordt, net als in Nederland, sinds eind februari geprikt. De vaccinatiebereidheid is vooral bij mensen boven de 60 jaar - de groep die als eerste gevaccineerd mocht worden - laag. Om toch voldoende prikken te kunnen zetten, is daarom besloten om mensen met een aandoening ook alvast te vaccineren.

Gebrek aan communicatie

Waarom de bereidheid tot vaccineren zo laag ligt? "De communicatie is laat op gang gekomen", antwoordt De Leon. "Mensen hebben niet voldoende info ontvangen, ze zitten met een hoop vragen." Dat beaamt Nicolaas. "Er was een gebrek aan informatie en aan goede organisatie."

Volgens De Leon werd er door de lokale overheid geen rekening gehouden met het feit dat er op het eiland vier talen worden gesproken: Engels, Nederlands, Papiamento en Spaans. "Uit een enquête is gebleken dat de vaccinatiebereidheid onder de Engelstalige en Nederlandstalige bevolking veel hoger lag dan bij mensen die Papiaments spreken. Daar zat een gat, dat ze nu aan het vullen zijn met betere communicatie."

Zo wordt er getolkt bij persconferenties en worden lokaal bekende mensen als voorbeeld gesteld in de vaccinatiecampagne. En dat helpt: er komen weer voldoende aanmeldingen binnen.

De huidige golf is met de versnelde vaccinaties alleen niet meer tegen te houden, zegt De Leon. "Voor deze golf zal het niet veel doen; de maatregelen zullen het moeten doen." Maar ondanks het hoge aantal besmettingen is er op het eiland geen paniek onder de bevolking, zeggen ze. 

Bovendien zien ze dat de vaccinatiebereidheid toeneemt. "Mensen in mijn omgeving die voorheen zeiden dat ze zich niet zouden laten vaccineren, die hoor ik nu zeggen dat ze toch gevaccineerd zijn", zegt Nicolaas. "Als mensen zien dat het keurig en goed verloopt, zullen mensen zich laten vaccineren. En hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer anderen ook bereid zijn het te nemen."

Vakantiegangers
Lees ook:
Vakantiegangers op Curaçao: 'Voel me hier net zo veilig'