Al het nieuws

Minister Cooper: Mogelijkheden terrein-Maal voor economische groei

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de vraag of de minister het terrein van de familie Maal (Oostpunt) ziet als een kans voor economische groei voor Curaçao, luidt het antwoord: ,,Ja”.

F01 Oostpunt landschapDaarvoor is een raamwerk opgenomen in de Landsverordening herziening Oostpunt. Zo laat Charles Cooper (MFK), bewindsman van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), weten in reactie op schriftelijk Statenvragen. Uit het geheel aan antwoorden blijkt dat de minister en de regering volledig staan achter de genoemde landsverordening, waar overheidsstichting Carmabi juist tegen ten strijde trekt.

Eerder al in eerste aanleg en na verlies in hoger beroep. Deze hoger beroepszaak, die nog loopt, is aanleiding voor de vragen die parlementariër Rennox Calmes (TPK) - overigens al op 17 november 2021 - stelde. De antwoorden kwamen pas afgelopen week bij de Staten binnen.

Uit alles blijkt dat Cooper zich niet bepaald kan vinden in de juridische strijd van Carmabi tegen de reeds in 2017 door het Curaçaose parlement aangenomen wet, die gecontroleerde ontwikkeling van Oostpunt - privéterrein van Maal - mogelijk maakt en waarvoor het EOP (Eilandelijk Ontwikkelingsplan van 1995) werd aangepast.

De Landsverordening herziening Oostpunt trad op 17 januari 2018 in werking, schrijft de minister. Toch blijft Carmabi zich ertegen verzetten. Op 1 december vorig jaar verloor de stichting de rechtszaak in eerste aanleg. Het beroep tegen de wet werd ‘ongegrond’ verklaard, laat Cooper weten. Hij wijst erop dat er volgens de rechter niets mis is met de landsverordening en de wijze waarop deze tot stand is gekomen.

Het gerecht erkent de mogelijkheden tot ontwikkeling, met de nodige zorgvuldigheid en voorzorgsmaatregelen om het milieu te beschermen, gezien de internationale verdragen en nationale wetgeving die van toepassing zijn op het moment dat vergunning wordt verleend om de ontwikkeling te begeleiden. Aldus de VVRP-minister.

Carmabi, die dus een andere lijn volgt dan het Land Curaçao, ontvangt overheidssubsidie. Cooper zet het desgevraagd op een rijtje, hoewel de subsidie een verantwoordelijkheid is van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). De jaarlijkse subsidiebedragen variëren van 2014 tot en met 2021 tussen de ruim 356.000 en 225.000 gulden. Statenlid Calmes had gevraagd om deze informatie.

Tegenover het Antilliaans Dagblad liet de directie eerder weten dat Carmabi een overheidsstichting is en statutair een vertegenwoordiger van de overheid in het bestuur heeft, maar dat de subsidie slechts circa 15 procent van de begroting dekt; het overige deel, 85 procent, moet Carmabi zelf verdienen.

Eén van de vragen is of Carmabi heeft aangegeven wat de stichting voor ogen heeft met het terrein van Maal. ,,De regering heeft formeel geen enkel plan van Carmabi hierover ontvangen”, zegt Cooper daarop. Wat in de publiciteit is geweest betreft een conceptuele kaart - een zogeheten ‘vlekkenkaart’ - om het deel in meer oostelijke richting de bestemming conserveringsgebied te geven.

Deze kaart heeft Carmabi gebaseerd op de Terms of Reference voor de ‘Planning Study for the Development of Eastpoint Curaçao’. Aldus de minister, die herhaalt geen weet te hebben van een ontwikkelingsplan voor Oostpunt. Ook op de vraag of de bewindsman ervan op de hoogte is dat in dit plan van Carmabi een vliegveld op het terrein-Maal is opgenomen, stelt Cooper dat de regering hier geen informatie over heeft.

,,Wat is de minister zelf voornemens te doen met het terrein van Maal”, vraagt Statenlid Calmes. Daarop is het antwoord duidelijk: ,,Ik heb (zelf) geen plannen voor de terreinen. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. De ontwikkeling moet plaatsvinden conform het raamwerk zoals voorgeschreven in de wet die de herziening van het EOP ten aanzien van Oostpunt regelt; de Landsverordening herziening Oostpunt.”

‘Carmabi beheert zee aan kust, niet terreinen’

Coopers’ voorganger, toenmalig minister Zita Jesus-Leito (PAR) van VVRP, heeft niet een ‘overeenkomst van opdracht’ getekend met Carmabi inzake het terrein van de familie Maal. Deze overeenkomst van opdracht betreft enkel het beheer van het beschermde deel van de zee langs de kust, het zogeheten SPAW-gebied I.

Dit strekt zich van Caracasbaai tot en met Oostpunt. Het is volgens de minister twintig kilometer lang en het gaat tot honderd meter uit de kust. Het is destijds ingesteld ter compensatie van de vernietiging van het koraal door de aannemer tijdens de constructie van de tweede megapier in stadsdeel Otrobanda. ,,Het beschermde deel omvat niet de terreinen bij Oostpunt”, stelt de minister nadrukkelijk.

Cooper geeft desgevraagd aan dat hij niet de intentie heeft om deze overeenkomst te annuleren. De overeenkomst is volgens hem ‘belangrijk’ om het operationele beheer van dit deel, SPAW-gebied I, en moet daarom van kracht blijven.

Statenlid Calmes vraagt of de bescherming van dit deel van de zuidkust inhoudt dat vissers er niet meer terecht kunnen om te vissen en hun ankers uit te gooien. Dit is echter niet het geval; de toegang voor de visserij blijft behouden. Dat geldt ook voor snorkelen en diepzeeduiken.

Wat wel het geval is, is dat het verboden is voor boten - vissers en pleziervaartuigen - om hier voor anker te gaan, tenzij er ontheffing is verleend. Maar om vissers en andere boten tegemoet te komen, zullen er zo’n twintig nieuwe boeien worden aangelegd. Carmabi zal worden belast met het onderhoud van deze boeien.
Op de vraag of de overeenkomst van opdracht met Carmabi voor het beheer van SPAW-gebied I gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het terrein-Maal op Oostpunt, zegt Cooper dat dit niet het geval is. Het betreft dus alleen de zee tot honderd meter uit de kust.
Willy Maal verzette zich eerder tegen het Landsbesluit voor het onderwaterpark bij Oostpunt. Volgens hem betreft een deel van het beschermde gebied gronden en wateren die privé-eigendom zijn van zijn familie.

In april 2017 protesteerde Maal om dezelfde reden ook al tegen de conceptwetgeving voor een onderwaterpark waarmee bij Oostpunt 20 kilometer rif wordt beschermd ter compensatie van het verloren gaan van 300 meter van het koraal tijdens de bouw van de tweede megapier.
Destijds gaf Suzy Camelia-Römer (PIN), toen als minister van VVRP, aan dat de wetgeving was aangehouden omdat de tekening niet klopte. Maar daarna is volgens Maal het Landsbesluit SPAW-gebied I op 28 december 2018 afgekondigd zonder dat de kaart van het betreffende gebied is aangepast. Bovendien zijn in de wet bufferzones opgenomen die ‘daarmee aantoonbaar in strijd is met de Landsverordening herziening Oostpunt’, die eind 2017 door de Staten werd aangenomen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.