Al het nieuws

Gezaghebber besluit tot nader onderzoek naar integriteit

Van onze correspondent

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna laat aanvullend feitenonderzoek doen naar aanleiding van de analyse van het overdrachtsdossier inzake Bonaire Holding Maatschappij (BHM) dat door Governance & Integrity International (G&I) is afgerond.

 

bhmDe opdrachtgever daartoe, gezaghebber Edison Rijna, heeft het verslag, inclusief het advies hoe verder te handelen, in ontvangst genomen. Rijna besloot in april een analyse van het overdrachtsdossier te laten uitvoeren naar aanleiding van een brief van tijdelijk bestuurder van BHM, Ben Oleana, aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Oleana was aangesteld om orde op zaken te stellen binnen BHM en om te zorgen voor de ontmanteling daarvan.

Hij kaartte in zijn brief van 14 april onder meer de hardnekkige verwevenheid aan van het politieke krachtenveld met de overheidsentiteiten. ,,De code corporate governance is weliswaar beschikbaar, maar deze geldt alleen voor zover dit, op vrijwillige basis, in de statuten is vastgelegd”, aldus Oleana. Volgens hem blijft de mogelijke politieke invloed hiermee bestaan.

Als voorbeeld noemde hij de aanstelling van Nerry Gonzales als kwartiermaker corporate governance waarmee het Bestuurscollege (BC) beoogde om tot een verbetering te komen. ,,Maar de kwartiermaker heeft inmiddels laten zien niet onafhankelijk en niet neutraal te kunnen handelen en zij kan daar niet open op worden aangesproken”, zo stelde Oleana vast .Oleana’s brief viel bij sommige bestuurders niet in goede aarde. Gedeputeerde Tjin-Asjoe schilderde hem af als een op hol geslagen bestuurder die zich niet wilde inzetten voor de aan hem verstrekte opdracht en vervolgens wild om zich heen begint te slaan.

Het integriteitsbureau G&I heeft bij het analyseren van het dossier een scheiding gemaakt tussen persoonlijke interpretaties (meningen), politiek ingegeven opvattingen, reële verbeterpunten en vermoedens van afwijking van good governance-regels. Bij twee van de door de Oleana naar voren gebrachte aandachtspunten acht G&I aanvullend feitenonderzoek wenselijk voordat conclusies kunnen worden getrokken. G&I heeft gezaghebber Rijna aangeraden dit te laten uitvoeren door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (Bing). De gezaghebber heeft dit advies nu overgenomen en zodra de formele opdracht is verstrekt en bekend is hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt, zal daarvan mededeling worden gedaan.

Gezaghebber Rijna heeft het BC, de Eilandsraad, de staatssecretaris van BZK en de Stuurgroep Deelnemingen over zijn besluit geïnformeerd.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.