Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Sociaal Vormings Traject (SVT) op Curaçao gaat een nieuwe fase in. Een convenant waarmee het SVT verder professionaliseert, werd gisteren getekend.

svtMet het nieuwe convenant spreken de betrokken ministeries op Curaçao en Defensie gezamenlijk af om meer personele en financiële middelen voor het SVT ter beschikking te stellen. Ook is met het nieuwe convenant de deur geopend voor een opleiding voor vrouwen. De ondertekening van het convenant vond plaats op marinebasis Parera.
Het Sociaal Vormings Traject is een opleiding die bestaat uit een militair vormingsdeel en een stagedeel. De opleiding is bedoeld voor jongeren met een maatschappelijke achterstand, die veelal te maken hebben met sociale problematiek. In de opleiding leren de jongeren waarden als samenwerken, respect, regelmaat, verantwoordelijkheid en discipline. Zij krijgen een militaire basisopleiding en verdienen aan het einde van het vormingsdeel een baret en certificaat. Hierna moeten de jongeren zes maanden tot een jaar stagelopen, waarna zij de totale opleiding afronden. De jongeren zijn dan klaargestoomd voor een kansrijke vervolgstap in de burgermaatschappij.

Het militaire vormingsdeel van het SVT duurt vijf maanden en wordt gegeven op marinekazerne Suffisant. De instructeurs zijn militairen van de Curaçaose Militie. Ook de Curaçaose overheid stelt personeel ter beschikking voor de opleiding. Tijdens de militaire fase leren de jongeren onder andere exercitie, sporten zij veel, krijgen zij zelfverdedigingslessen en gaan ze op bivak. Zij sluiten de militaire fase af met een eindoefening die een week duurt.
De ondertekenaars van het convenant zijn minister-president Gilmar Pisas (tevens minister van Justitie), minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, minister Sithree van Heydoorn van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport en de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigadegeneraal der mariniers Frank Boots. Het convenant is een uitwerking van eerder overeengekomen afspraken in de Landspakketten. Defensie gaat een groter deel van de kosten van de opleiding voor haar rekening nemen. Eindverantwoordelijk voor het SVT is de regering van Curaçao.
Een nieuwe ontwikkeling in het SVT is dat met het nieuwe convenant ook opleidingen voor vrouwen mogelijk worden gemaakt. Vanaf 2022 worden structureel twee opleidingen voor mannen of vrouwen per jaar gegeven, met een maximum van 35 personen per opleiding. Eerder dit jaar tekende Defensie ook al een soortgelijk convenant met de regering van Aruba.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.