Nieuws Curaçao

Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte moet twee miljoen gulden betalen

Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte moet 2 miljoen betalen

DEN HAAG – Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte moet twee miljoen gulden betalen omdat de Hoge Raad vandaag heeft bepaald dat de ontnemingsmaatregel die eerder door het Hof in Willemstad werd opgelegd, gehandhaafd moet blijven. 

Schotte werd in 2018 wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en kreeg daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd van bijna twee miljoen Antilliaanse guldens.

De oud-premier kwam in november vorig jaar vrij na bijna twee jaar gevangenisstraf. De rechter heeft in zijn strafzaak ook bepaald dat hij vijf jaar lang geen politieke functie mag vervullen. 

Schotte’s partner, Cicely van der Dijs, kreeg vijftien maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het cassatieberoep van beiden in die strafzaak werd eerder al door de Hoge Raad verworpen. 

Definitief

De uitspraak van de Hoge Raad in de ontnemingszaak sluit aan bij het advies van de advocaat-generaal. De raad heeft de klachten in cassatie zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Schotte zei destijds dat hij alleen geld had opgehaald voor zijn partij, MFK. Veel politieke leiders op Curaçao hebben volgens hem geld aangenomen voor politieke campagnes, maar daar zou geen onderzoek naar zijn gedaan.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de oplegging van de ontnemingsmaatregel definitief.

Deel dit artikel