Nieuws Curaçao

110 jaar leven en werk van Paul Brenneker

110 jaar leven en werk van Paul Brenneker
Door Kattiel – Eigen werk

Op 7 mei 2022 zou missionaris, volkenkundige en beeldend kunstenaar Paul Brenneker 110 jaar zijn geworden. Brenneker kwam ruim vijftig jaar voor zijn overlijden aan op Curaçao.

Zijn belangstelling voor de cultuur, geschiedenis, tradities en de natuur op Curaçao groeide snel. Samen met zijn vriend, de Curaçaose kunstenaar, dichter en volksfilosoof, Elis Juliana verzamelde hij bronnen om de geschiedenis en cultuur vast te leggen.

Op zaterdag 14 mei viert het Nationaal Archief in Den Haag zijn leven en nalatenschap. Op deze dag organiseert Dutch Caribbean Book Club samen met het Nationaal Archief meerdere activiteiten.

Programma

Voormalig politicus en oud-diplomaat Paul Comenencia geeft een lezing over het leven en werk van Brenneker. Muziekartiest Vernon Chatlein en historicus Laurindo Andrea geven een preview van hun voorstelling Voices from Letters: Zikinzá.

De voorstelling is geïnspireerd door de Zikinzá-collectie, een verzameling opnamen gemaakt en verzameld door  Brenneker en Juliana. In de jaren ’50 en ’60 documenteerden zij met 1.400 opnames de kennis, folklore en erfgoed uit Curaçao.

Deze audio-collectie is ook onderdeel van de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao en is deze middag ook te bezoeken. 

Informatie

Datum: Zaterdag 14 mei
Tijd programma: 11.00 – 17.00 uur
Locatie: Nationaal Archief Den Haag


Deel dit artikel