Direct naar artikelinhoud
OpinieDuurzaamheid

Bonaire heeft meer steun van het kabinet nodig om het koraal te redden

Hulde voor de nieuwe kabinetsplannen om de natuur op Bonaire te redden. Maar zonder extra hulp uit Nederland kunnen we dit niet aan, schrijven James Kroon en Elvis Tjin Asjoe, bestuurders op het eiland.

en

Bonairianen hoef je er niet van te overtuigen hoe waardevol de natuur is. Onze welvaart en ons welzijn zijn in grote mate afhankelijk van de bijzondere flora en fauna, waaronder de ongekende rijkdom aan koraal. Al in 1960 koos Bonaire voor duurzame ontwikkeling. Vijftig jaar geleden kreeg de voormalige plantage Washington de status van nationaal park, tien jaar later gevolgd door het marinepark.

Vorige maand presenteerde het kabinet het Natuur- en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland. Doel is behoud en herstel van de natuur op Bonaire en ­onze zustereilanden Sint-Eustatius en Saba. Op alle drie eilanden staat de natuur onder druk, zoals Trouw eerder al berichtte. De kwaliteit van ons unieke koraal en daarmee het gehele onder­waterleven is hard achteruitgegaan. De bedreiging komt grotendeels van buitenaf: de vervuiling van de oceanen, onder meer door het lozen van afvalwater en zwerfvuil waaronder plastic. De klimaatverandering doet er een schepje bovenop. Op land zijn het duizenden loslopende geiten en ezels die een aanslag plegen op de biodiversiteit.

Wij zijn het dan ook van harte eens met de stevige maatregelen die het kabinet voorstelt. Of het bedrag dat de ministeries ervoor willen uittrekken voldoende is wordt betwijfeld, onder andere door het Wereld Natuur Fonds. Wat vaststaat, is dat de inspanning die de regering van Bonaire verlangt niet realistisch is. De jaarlijkse uitkering uit het Bes-fonds (te vergelijken met het gemeentefonds) is al jaren te laag voor reguliere eilandelijke taken. Dat dwingt ons als bestuurscollege van Bonaire onmogelijke keuzes te maken uit een overvloed aan prioriteiten.

Bevolking is explosief toegenomen

De armoede is fors opgelopen sinds Bonaire in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland werd. Al voordat de coronacrisis onze economie lamlegde, hadden vier van de tien huishoudens een inkomen onder het bestaansminimum. Zij hebben heel andere zorgen dan de natuur. Daarnaast is de bevolking, vooral door immigratie, in tien jaar tijd van 13.000 naar ruim 21.000 toegenomen. Zonder gericht vestigingsbeleid telt Bonaire over tien jaar 30.000 inwoners. Een verdere groei, zoals het CBS voorspelt, betekent meer huizen, meer infrastructuur, meer energieverbruik en meer afval. Dat onderstreept de noodzaak van een duurzaam vestigingsbeleid, ook voor de ­authenticiteit van ons eiland. En van debat over een grens aan de groei.

En dan het toerisme. Wij staan voor een verantwoorde groei en willen daarom het accent verleggen naar kwaliteitstoerisme: bezoekers die komen voor natuur, cultuur en rust. Die omslag gaat niet van de ene op de andere dag. De inkomsten van het cruise­toerisme en de bijdrage daarvan aan de werkgelegenheid kunnen we niet in een keer afschrijven.

Voorbeeld aan ministerie van onderwijs

Een andere realiteit is de uitvoeringskracht van ons overheidsapparaat. De afdeling die zich bezighoudt met natuur en milieu, is onvoldoende toegerust om de door de regering aangekondigde maatregelen te realiseren.

Als het kabinet de ecosystemen van Bonaire daadwerkelijk zo waardevol vindt als het heeft opgeschreven, dan is het goed als de betrokken bewinds­lieden een voorbeeld nemen aan het ministerie van onderwijs dat erin is geslaagd de kwaliteit van het onderwijs in Caribisch Nederland van ver ondermaats naar een dikke voldoende te ­tillen.

Nu zijn onze aandacht en energie gericht op de volksgezondheid en het verlichten van de maatschappelijke en economische impact van de corona­crisis. Dat neemt niet weg dat wij als bestuurscollege van Bonaire bereid zijn alles te doen wat in ons vermogen ligt om een van de meest bijzondere ecosystemen van het land te redden. Wij verwachten hetzelfde van het kabinet.

Lees ook:

Zestien miljoen voor natuurherstel Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Nederland investeert in behoud van de soortenrijkdom in Caribisch Nederland. Minister Carola Schouten (landbouw en natuur) stuurt een natuurherstelplan naar de Tweede Kamer.

Het kroonjuweel van Caribisch Nederland verbleekt

Het koraalrif van Bonaire, misschien wel het meest biodiverse natuurgebied van het koninkrijk, holt achteruit. ‘Ik heb wel eens gedacht, over vijf jaar is het hele rif weg’, zegt marien bioloog Godfried van Moorsel, die de onderwaternatuur rond het eiland in 40 jaar zag verpieteren. Laatste deel uit een reeks over de soortenrijkdom van Bonaire.