Al het nieuws

Technische staat scheepswerf laat langer uitstel upgrading niet toe

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het investeringsprogramma ten behoeve van het Curaçaose droogdok dat door Damen wordt geëxploiteerd, dat eerst eind 2025 afgerond moest zijn, is nu met een jaar vervroegd.

DokDamen2,,De technische staat van de werf vereist een versnelling.” Dat zegt directeur Peter Luiten van Damen Shiprepair Curaçao in gesprek met het Antilliaans Dagblad. Deze krant vroeg om een update met betrekking tot de investeringen en upgrading van het dokbedrijf.
De scheepswerf, eigendom van overheids-nv CDM Holding en geëxploiteerd door het particuliere Damen Shiprepair Curaçao, krijgt een kapitaalinjectie van 39,6 miljoen dollar. Zo werd medio oktober groots bericht. Daarmee is er weer hoop en toekomst voor het dok.
Luiten: ,,De afgelopen weken heeft Damen hard gewerkt om samen met de CDM Holding de toegezegde financiering vanuit Damen Nederland en vanuit de Nederlandse regering af te handelen. De financiële steun vanuit Nederland is afgelopen week ontvangen op de escrow account bij de Centrale Bank CBCS. Damen verwacht komende week voor ruim 7,3 miljoen dollar aan betalingen te kunnen verrichten.”
Intussen is het niet stil op en rond de werf en lagen er de afgelopen periode en liggen er momenteel diverse bijzondere schepen in de verschillende dokken in het Schottegat. Zoals de Warsaw, de Coral Encanto en het kleine luxe cruiseschip Let Bellot.
Overheids-nv CDM Holding is eigenaar van de dokken, aanlegsteigers, kranen, gebouwen en terreinen van de scheepswerf. Damen Shiprepair Curaçao is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle scheepsreparatiewerkzaamheden op de werf en huurt de faciliteiten van CDM Holding.
Volgens Luiten moeten beide elkaar versterken, na een periode van tegenslagen. CDM Holding, ofwel de Curaçaose overheid, is eigenaar van een verouderde werf waar urgent in geïnvesteerd moet worden, maar waar eerder geen geld voor beschikbaar was.
En Damen moet opereren op een ondermaats functionerende scheepswerf die niet zijn eigendom is, maar die technisch tekortschiet om rendabel scheepsreparaties uit te kunnen voeren. Damen is dus afhankelijk van de investeringscapaciteit van de Curaçaose overheid die als enig aandeelhouder van de CDM Holding eerder niet de nodige investeringsruimte had.
Met de gelden van Nederland - een schenking van 20 miljoen euro - kan het investeringsprogramma van start gaan. Naar nu blijkt, moet dit versneld gebeuren, gezien de slechte staat waarin de werf zich in technisch opzicht bevindt. In plaats van over drie jaar, zal alles in het werk worden gesteld dit in twee jaar te implementeren; verspreid over de jaren 2023 en 2024.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.