Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Vaccins eind van de week verwacht

door Op 16-02-2021

Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito heeft gisteren tegen EXTRA gezegd dat ze hoopt dat de vaccins tegen corona, die vanuit Nederland zijn opgestuurd, eind van de week aankomen. Volgens de minister zijn alle voorbereidingen getroffen en is Curaçao klaar om het vaccinatietraject te beginnen. In eerste instantie was alles er op gericht om het vaccin programma op 15 februari te laten beginnen, maar dat wordt niet gehaald. Ook op andere eilanden is bekend gemaakt dat het vaccinatieprogramma later begint. Zo zou Saba gisteren een begin maken om alle 1200 mensen te vaccineren die zich hebben aangemeld, maar ook dat is een week uitgesteld. Zoals bekend worden op Curaçao eerst de groep mensen boven de 60 jaar gevaccineerd en verder al het zorgpersoneel. Het is niet zeker of er voor die twee groepen bij de eerste lading al voldoende vaccins binnen komen.

Bonaire en Aruba

Vanaf Schiphol is dinsdag de eerste vlucht met coronavaccins voor het Caribisch deel van het Koninkrijk vertrokken, om precies te zijn naar Bonaire en Aruba. De vlucht per KLM-passagierstoestel was het begin van een reeks vaccinzendingen op deze manier. Alle eilanden worden deze en volgende weken bediend. De vrachtdivisie Air France KLM Martinair Cargo doet meer dan 80.000 farmaceutische zendingen per jaar en is ervaren met het vervoeren van temperatuur gecontroleerde geneesmiddelen, aldus een woordvoerster. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en Pieter Elbers, president-directeur van KLM, waren bij de start aanwezig.

“De eerste vaccins die alle eilanden deze week ontvangen zijn een hoopvol keerpunt op weg naar het einde van de crisis”, aldus Blokhuis. “Het transport van vandaag is bijzonder, want dit is de eerste KLM-vlucht in een reeks van vluchten naar Bonaire, Aruba, Curaçao en St. Maarten (inclusief Saba en St. Eustatius) met aan boord vaccins”, zei Elbers.

Het Pfizer-vaccin dat dinsdag vertrok is ingepakt met ‘dry ice’, een middel waarmee de vaccins meerdere dagen goed gekoeld blijven, mits de verpakkingen worden bewaard in een omgeving van +2 tot +25 graden Celsius. Direct na aankomst op Bonaire en Aruba worden de vaccins opgeslagen in een omgeving die op deze temperatuur kan worden gecontroleerd, aldus de KLM.


Meningen van de lezer

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *



Lees verder