Foto: Pointe Blanche gevangenis

PHILIPSBURG – De helft van de containercellen van Bonaire, die het cellentekort op Sint-Maarten – tijdelijk – moet oplossen, is vrijdag aangekomen op Sint-Maarten. Dit zegt Tjandra Lake van het ministerie van Justitie van Sint-Maarten.

Elf containers zijn overgebracht met hulp van het ministerie van Defensie op maritiem schip, Zr. Ms. Pelikaan. De containers worden in de loop van volgende week naar gevangenis Pointe Blanche gebracht. Het gebrek aan cellen zorgt er al maanden voor dat (jeugdige) verdachten te lang in politiecellen opgesloten worden of hun proces in vrijheid kunnen afwachten.

Advocaat Shaira Bommel bevestigt dat twee van haar cliënten op Sint-Maarten bijna de hele maand augustus hebben doorgebracht in de politiecellen en op 28 augustus naar huis zijn gestuurd. Eén van deze cliënten wordt verdacht van poging tot een gewapende overval en wapenbezit.

Gedetineerden overzees weer naar huis
In totaal zijn 22 containercellen voor Sint-Maarten beschikbaar gesteld. De overige containers worden op korte termijn ook overgebracht door een vervoersbedrijf, zegt Lake. “Wij willen graag de gedetineerden die momenteel overzees verblijven zo snel mogelijk terug naar huis halen. Voor het volledige project zijn dan ook de benodigde reserveringen gemaakt.”

Na orkaan Irma zijn de helft van de cellen in de gevangenis niet meer bruikbaar. Sindsdien zitten tientallen gevangenen in Nederland. Sint-Maarten betaalt 120.000 euro per maand aan Nederland voor de opvang van deze gedetineerden.

Detentiecapaciteit verminderd
De Pointe Blanche-gevangenis had plek voor 120 gedetineerden, door schade aan het gebouw na orkaan Irma in september 2017 is er nu hoogstens plek voor 80 gedetineerden. Na een uitspraak van het Europese Hof van Rechten voor de Mens, mogen in de politiecellen twee in plaats van drie mensen tegelijkertijd opgesloten worden. Daarmee is de detentiecapaciteit verminderd met een derde deel.

Nico Schoof, voorzitter van de Voortgangscommissie Sint-Maarten, zet vraagtekens bij het plan van de containercellen: “Het levert meer plekken op maar de containers komen midden op de luchtplaats te staan. Dan is er minder plek voor recreatie.”

Foto: Tim van Dijk

In Sint-Maarten staat het gebrek aan voldoende cellen en rehabilitatie al langer op de agenda. Lees dat hier :

Gevangeniswezen op Sint-Maarten: ‘hier worden dagelijks mensenrechten geschonden.’

De Voortgangscommissie Sint-Maarten trekt al negen jaar aan de bel. Over twee weken komt de 34ste rapportage van de commissie uit. In de tientallen rapportages uiten Schoof en zijn commissieleden steevast hun ernstig zorgen over de veiligheid in het detentiewezen en op het eiland. Al is de commissie dit jaar voorzichtig positief.

“De commissie is positief over de acties van de afgelopen maanden en de zichtbare verbeteringen maar er was jaren nauwelijks ontwikkeling op te merken. We hebben twee jaar geleden zelfs geadviseerd aan de Tweede Kamer om ons op te heffen omdat er niets werd gedaan door Sint-Maarten of Nederland”, vertelt Schoof.

De commissie ziet nu met de nieuwe Justitieminister De Weever en een nieuwe gevangenisdirecteur dat er ‘ten minste plannen liggen’. De minister heeft 23 extra personeelsleden (bewaarders en beveiligers) in opleiding. Maar er blijft veel werk aan de winkel. “Er moet nog altijd veel werk verzet worden om de situatie van Pointe Blanche op orde te krijgen. De capaciteit is te laag, resocialisering is nog niet op niveau, evenals reclassering en samenwerking met de voogdijraad”, schrijft de commissie in haar rapportage van mei dit jaar.

Criminelen terug op straat
Het Openbaar Ministerie heeft het druk met schuiven van gedetineerden in de politiecellen en de Pointe Blanche-gevangenis. “Dat hangt samen met de voorwaarden die zijn geformuleerd om van een humane opsluiting van gevangenen te kunnen spreken”, aldus hoofdofficier Mirjam Mol.

Ook Mol geeft toe: “Als er te weinig detentiecapaciteit is om mensen die de veiligheid in Sint-Maarten ernstig in gevaar brengen op te sluiten, komen die mensen dus weer terug op straat. Er is een hele forse investering nodig in de rechtshandhaving in Sint-Maarten.”

Schoof voegt toe: “Binnen het Koninkrijk is dit al jarenlang een niet acceptabele en onveilige situatie.”

Minister van Justitie van Sint-Maarten De Weever, Minister Dekker en staatssecretaris Knops in de net opgeknapte politiecellen in april

EU-toezicht
Het Koninkrijk staat al onder toezicht van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, want de detentieomstandigheden in de politiecellen op Sint-Maarten voldoen niet aan de standaarden van het Europese Hof van Rechten voor de Mens (EHRM). Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt ervan uit te gaan dat in het najaar het toezicht wordt opgeheven. Volgens de overheid van Sint-Maarten zijn de politiecellen met geld van de Wereldbank opgeknapt, met betere verlichting en meer privacy.