Nieuws Curaçao

Alexandra van Huffelen geeft Curaçao ruimte om af te wijken van wet Topinkomens

WILLEMSTAD – Alexandra van Huffelen geeft Curaçao ruimte om af te wijken van de normen in de nieuwe landsverordening Normering Topinkomens. Dat valt op te maken uit de brief die de staatssecretaris heeft geschreven aan Javier Silvania.

Van Huffelen kan zich voorstellen dat een afwijking gewenst is voor enkele functies en dat er gefundeerd en transparant – naar Nederlands voorbeeld -een uitzondering gemaakt kan worden.

bol

De minister van Financiën zal naar verwachting zo spoedig mogelijk een vijfde nota van wijziging schrijven. Van Huffelen geeft aan dat er inmiddels twee jaar is verstreken en er nu geen uitstel meer mogelijk is.

Voorwaarden

Invoering van een nieuwe landsverordening is een van de voorwaarden die Nederland stelde om de korting van 12,5 procent op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren af te kunnen bouwen.

In het wetsvoorstel wordt uitgegaan van 295.000 gulden maximum salaris voor grote overheidsbedrijven en 227.000 gulden voor kleine entiteiten. Van Huffelen is akkoord voor zover die bedragen aansluiten op een marge van 130 procent ten opzichte van het salaris van de premier.

bol

De overgangsregeling blijft twee jaar, al wilde Silvania daar graag vijf jaar van maken. Maar Van Huffelen stelt dat de twee jaar termijngebaseerd is op de financieel-economische omstandigheden van het land Curaçao, en die gelden volgens de staatssecretaris nu nog steeds.

Deel dit artikel