Nieuws Curaçao

Miljarden eis van Curaçaose eigenaar raffinaderij tegen Venezuela

Isla vanaf woonwijk Marchena - foto ABC Online Media

WILLEMSTAD – RdK, de eigenaar van de Curaçaose raffinaderij, eist één miljard dollar van PdVSA in verband met het vertrek van Refineria Isla Curazao, de dochtermaatschappij van het Venezolaanse staatsbedrijf. Dat meldt het Antilliaans Dagblad.

De eis is ingediend en werd deze week achter gesloten deuren in Zwitserland behandeld tijdens een arbitragezaak. 

RdK verwijt de Venezolanen achterstallig onderhoud van de geleasede Isla-raffinaderij en ook schade aan het lokale milieu. De overheids-NV is hier volgens de krant achter de schermen al een hele tijd mee bezig.

Het Antilliaans Dagblad maakt ook melding van een contraclaim van PdVSA tegen Curaçao, onder meer in verband met de problemen in het verleden met de zogeheten BOO-krachtcentrale, die stroom, stoom en water leverde aan de raffinaderij. Daardoor lag de raffinageproductie van de Isla een tijdlang een laag niveau. Ook deze tegenclaim zou ‘substantieel’ zijn, volgens de krant. 

Het is beide partijen niet gelukt, ondanks pogingen daartoe, om tot een settlement te komen. Het Venezolaanse staatsbedrijf leasede van 1985 tot eind 2019 de Curaçaose raffinaderij. De uitspraak wordt pas over enkele maanden verwacht.

Deel dit artikel