Al het nieuws

Dochter voormalige minister Gijsbertha accepteert uitlatingen niet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Javier Silvania (MFK) wordt door Vanessa Gijsbertha, de dochter van Silvania’s voorganger Kenneth Gijsbertha, voor de rechter gesleept. Zij wil dat de huidige bewindsman eerdere uitspraken over haar verantwoordelijkheid voor het in Silvania’s ogen BearingPoint-debacle intrekt en rectificeert.

silvaniaDe zaak komt in principe op 3 februari voor. Vanessa Gijsbertha maakte deel uit van het Kabinet van de Minister van Financiën van Curaçao toen haar vader Kenneth Gijsbertha (MAN) bewindspersoon was. Hij was minister van Financiën in het kabinet-Rhuggenaath dat in mei 2017 aantrad, totdat Silvania dit medio juni 2021 overnam.
Vanaf begin november trok de MFK-minister fel van leer tegen BearingPoint en alles en iedereen die in de ogen van Silvania betrokken was bij dit ICT-kantoor dat de afgelopen jaren ruim 20 miljoen gulden in rekening zou hebben gebracht voor - volgens de minister - ondeugdelijke software en dienstverlening.
Onder meer hield hij Vanessa Gijsbertha ‘verantwoordelijk’ hiervoor. Immers, zij was - als oud-medewerker van het adviesbureau - kabinetschef geweest voor haar vader en naar verluidt ook betrokken bij de werkgroep automatisering die geleid werd door Ersilia de Lannooy. Kabinetschef is een politieke functie; zodra de minister aftreedt betekent dat ook automatisch het vertrek van degene die leiding geeft aan het kabinet.
Silvania heeft ook uitspraken gedaan over een lucratieve ovo (overeenkomst van opdracht) die haar was aangeboden bij het ministerie van Financiën voor de periode na het aftreden van haar vader als bewindspersoon. Die zou volgens de huidige minister op ‘irreguliere’ wijze tot stand zijn gekomen en bovendien boven de Rhuggenaath-inkomensnorm zijn.
De zittende Financiënminister, die zich laat kennen als zeer uitgesproken in zowel traditionele reguliere media als op sociale media (Facebook), beroept zich op vrijheid van meningsuiting. Vanessa Gijsbertha vindt het echter onacceptabel en stelt dat haar goede naam is aangetast.
,,Ex-minister Gijsbertha had een automatiseringsspecialist in zijn kabinet met de initialen V.G.”, schreef Silvania op zijn Facebookpagina. Op televisie sprak hij de naam voluit uit: Vanessa Gijsbertha. ,,Een expert met jarenlange ervaring bij BearingPoint. Een deskundige met een universitair diploma Bestuurlijke Informatiekunde”, vervolgde Silvania.
Met direct daarachter de vraag: ,, Hoe is het mogelijk dat de software in staat is slechts 5 procent van de aangiftes te verwerken? Wat is er misgegaan? De Minfin en de hele Curaçaose gemeenschap willen weten waar dit geld in is gaan zitten.”
In een andere post plaatste de huidige bewindsman een staatje met de aan BearingPoint uitbetaalde facturen tussen 2015 en 2021; het betreft een totaalbedrag van 20,2 miljoen, waarvan in de eerste drie jaar elk ruim 5 miljoen.

‘Valse beschuldigingen’
Al eerder reageerde de voormalige MAN-bewindsman Kenneth Gijsbertha furieus. Zijn dochter zou vanuit haar werk voor zijn kabinet ‘nimmer iets te maken hebben gehad’ met het particuliere adviesbureau, maar ook - aldus de MAN-lijstduwer bij de laatste verkiezingen - was Vanessa Gijsbertha allang niet meer in dienst van BearingPoint toen het contract voor de levering van software voor de Belastingdienst tot stand kwam. Valse beschuldigingen, aldus Kenneth Gijsbertha.
In de tussentijd heeft Silvania de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) belast met een onderzoek. BearingPoint zelf ziet het door de minister aangekondigde onderzoek naar de aanbesteding en implementatie van het ICT-systeem van de Belastingdienst Curaçao overigens ‘met vertrouwen tegemoet’.
,,Een dergelijk onderzoek draagt alleen maar bij aan de transparantie”, aldus BearingPoint eerder in een verklaring. ,,We zijn positief over deze in de pers afgekondigde stap. Het onderzoek biedt gelegenheid om de discussie op basis van feiten voort te zetten en misverstanden hierover of te corrigeren of te vermijden.”
In zijn strijd leek/lijkt de MFK-bewindsman - nummer vier op de kandidatenlijst vorig jaar - geen middel te schuwen. Zo gaf hij in november op een wel heel opmerkelijke manier een inkijkje in zijn relatie met topambtenaren van de Inspectie der Belastingen.
Tijdens een pittige vergadering met vertegenwoordigers van de Inspectie en BearingPoint draaide de camera van TV Direct; deze ‘exclusieve’ opnames werden vervolgens tijdens de nieuwsuitzending van Notisia 13 uitgezonden. Het ging over het niet optimaal functioneren van het BearingPoint-systeem en dat zeer veel nog handmatig moet worden verwerkt.
Een felle en geïrriteerde Silvania: ,,We hebben een fortuin betaald voor een softwareprogramma dat slechts vijf procent van de aanslagen online kan verwerken. Zo’n laag niveau van productiviteit. Dat kan echt niet. Shame on you!” aldus de minister tegen de Inspectie. Dit laatste is bij veel ambtenaren, maar ook bij grote groepen in de samenleving niet goed gevallen.
Maar de rechtszaak van donderdag gaat tussen Vanessa Gijsbertha, bijgestaan door advocaat Joyce Lovert, en Javier Silvania, met Michael Bonapart als gemachtigde. Smaad en laster versus vrijheid van meningsuiting, waarbij doorgaans geldt dat ‘hoge bomen veel wind vangen’ maar het onder meer de vraag is of de dochter van de oud-bewindsman een hoge boom is.
Naar verluidt kennen beiden elkaar nog uit de studietijd in Tilburg, waarbij Silvania enige tijd mentor zou zijn geweest van Vanessa Gijsbertha waar zij van 1995 tot en met 2001 International Business studeerde en Silvania vanaf 1992 tot 1998 Economie en Rechten.

Onderzoek Soab
Soab mag twaalf weken doen over het onderzoek naar BearingPoint en wat dit Curaçaose adviesbureau op het gebied van ICT de afgelopen jaren aan software en systemen heeft geleverd aan de Curaçaose Belastingdienst. Voor de doorlooptijd van het onderzoek is zoveel tijd uitgetrokken, meldde Silvania rond 9 november 2021. ,,De minister van Financiën zal de resultaten van het onderzoek naar de Raad van Ministers en de Staten sturen”, beloofde hij, eindigend met ‘Wordt vervolgd’. Die twaalf weken lopen komende week af.
Het gaat over de zogenaamde Multi Tax Solution (MTS) en de Multi Collection Solution (MCS) bij de fiscus van Curaçao. ,,Het betreft een onderzoek van Soab naar de problemen die zich voordoen bij het implementatietraject van de systemen opgeleverd door BearingPoint”, liet de bewindsman weten. ,,Een analyse van de aanbestedingsprocedure maakt ook deel uit van het onderzoek.”
BearingPoint Management & Technology Consultants, formeel BearingPoint Management Consulting bv gevestigd aan de Kaya Flamboyan te Rooi Catootje, wordt geleid door de directeuren Avinash Grootens en Franco Diaz. Op de website maakt BearingPoint melding van de verschillende projecten die het adviesbureau heeft voltooid of waarmee het nog bezig is. Een daarvan is het online portaal voor de aangifte van diverse soorten belastingen voor de Curaçaose Belastingdienst.


Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.