Nieuws Curaçao

Nederland stopt geldstroom voor verbetering opvang Venezolanen

Staatsecretaris Knops weigert nog langer te investeren in verbetering van de vreemdelingenopvang nu Curaçao het af laat weten. Dat schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor deze beslissing is het rapport van Amnesty International Nog steeds niet veilig: Venezolanen krijgen geen bescherming op Curaçao, van 11 oktober vorig jaar.

bol

Nederlandse steun moet volgens Knops altijd gericht zijn op versterking van het beleid in overeenstemming met internationale verplichtingen ten aanzien van mensenrechten .

Maar Curaçao schiet daarin voortdurend tekort, aldus Knops. Vooral als het gaat om immateriële aspecten, zoals toegang tot juridische bijstand en medische zorg, opleidingen van personeel ten aanzien van bejegening van vreemdelingen, passende huisregels bij de verschillende regimes en een zinvolle dagbesteding.

Voorwaarden

Verbeteringen op deze terreinen waren nadrukkelijk een voorwaarde voor de toekenning van financiële middelen. Knops zegt dat hij dat telkens heeft gecommuniceerd aan de minister van Justitie van Curaçao.

bol

Omdat Curaçao nog steeds tekortschiet op cruciale immateriële aspecten heeft hij Curaçao laten weten nu niet over te kunnen gaan tot het uitkeren van het laatste deel van de gereserveerde middelen.

De bewindsman stelt dat er desondanks een open oog blijft voor het uiteindelijke doel van de steun: menswaardige behandeling van en omstandigheden voor vreemdelingen. Beide landen zullen met elkaar in gesprek gaan op welke wijze de Nederlandse steun nu kan worden voortgezet, met zicht op concrete resultaten en verbeteringen.


Deel dit artikel