Al het nieuws

Kamerfracties storen zich aan uitstel Coho

Van onze correspondent
Den Haag - Nederland wil niets opleggen aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS). Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties zei dat meerdere malen tijdens de behandeling van haar begroting gisteren in de Tweede Kamer.

VanHuffelenHet ging veel over klimaatmaatregelen, maar ook over de consensusrijkswet Coho en slavernij. Het stoorde verschillende fracties dat het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) steeds weer wordt uitgesteld. Bij VVD-Tweede Kamerlid Roelien Kamminga is het geduld op. Zij hecht aan toezicht en wil dat de hervormingsagenda uit de Landspakketten snel wordt uitgevoerd. Van Huffelen (D66) hield de Kamer voor dat de hervormingen doorgaan, maar dat de vier landen het eens moeten worden over een consensusrijkswet. Dat kan niet worden opgelegd. Daarom juicht zij toe dat de CAS-landen een eigen voorstel hebben gemaakt, waar zij nog nadere vragen over heeft gesteld.
In november zal er verder over gesproken worden, want de staatssecretaris wil er in goed overleg uitkomen. Ze noemt het Coho een goed voorbeeld van het ongemak, waarover Gert Oostindie en Wouter Veenendaal het hebben in hun recente boek over de relaties in het Koninkrijk.
Over gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van de tijdens de coronacrisis opgebouwde leningen hield de staatssecretaris wijselijk haar mond. Kamerleden Joba van den Berg (CDA) zegt bereid te zijn daarover na te denken als de hervormingen goed gaan en Sylvana Simons (BIJ1) vraagt of dit wordt overwogen, maar daar ging Van Huffelen in het debat niet op in.
Wat betreft klimaatmaatregelen zegt Van Huffelen dat er samengewerkt wordt met de landen. Nederland heeft geen directe verantwoordelijkheid voor de CAS-landen, maar het KNMI maakt klimaatscenario’s voor het hele Caribisch gebied ‘op basis waarvan kennis kan worden ontwikkeld over zeespiegelstijging en over welke gevolgen bijvoorbeeld stormen of droogte kunnen hebben als gevolg van die klimaatverandering’. Belangrijk in dit verband vindt Van Huffelen dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten toegang krijgen tot het Nationaal Groeifonds en de SDE+++ voor investeringen in klimaatadaptie en -mitigatie.
Ongemakkelijk is ook het slavernijverleden, vindt Van Huffelen. Nog dit jaar komt het kabinet met een reactie op de voorstellen van de Dialooggroep Slavernijverleden. ,,De erkenning en herkenning van deze misdaad tegen de menselijkheid en het leed dat in ons gedeelde verleden is veroorzaakt, zijn van groot belang, precies zoals mevrouw Simons van BIJ1 aangaf.”

Kamer kritisch over tempo kabinet

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.