Al het nieuws

Curaçao doet handreiking met uitnodiging om als gastland op te treden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op technisch niveau zal de dialoog met Venezuela, ‘het grootste buurland van het Koninkrijk’, worden hervat; met als doel de geleidelijke heropening van de grenzen. Die werden richting de ABC-eilanden in februari 2019 door de Venezolaanse regering gesloten.

F01Venezuela 1Dit is de uitkomst van het gisteren in Willemstad gehouden Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen. De ‘voorzichtige toenadering’ richting Venezuela - waar alle vier de landen van het Koninkrijk het over eens zijn, maar waar vooral Curaçao zich voor inzet - houdt niet de erkenning in van de Venezolaanse verkiezingsuitslag zoals president Nicolás Maduro die ziet.
Zo liet minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gisteren na afloop van de bespreking met de premiers Gilmar Pisas van Curaçao, Evelyne Wever-Croes van Aruba en Silveria Jacobs van Sint Maarten weten. Er zijn nog veel zorgen over de democratie in Venezuela, de mensenrechten en de massale emigratie van Venezolanen, onder meer naar de nabijgelegen eilanden Curaçao en Aruba.

Eerst volgt nu een ‘technische verkenning’, waarop Caracas volgens Hoekstra positief heeft gereageerd. Hij wijst op de complexe en precaire situatie, mede gezien de internationale context met de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) waar het Koninkrijk eveneens rekening mee dient te houden.

De Curaçaose regering heeft bij het aantreden medio 2021 aangegeven voorstander te zijn van de heropening van de grens met het buurland, zo gaf Pisas gisteren nogmaals aan. Ten eerste om weer zaken te kunnen doen, maar ook omdat er zeer veel gevluchte Venezolanen op het eiland zijn die ook weer terug willen.

Toenadering bleek tot nu toe erg lastig en er kwam vanuit regeringspaleis Miraflores vaak weinig tot geen respons. Maar de laatste tijd lijkt sprake van een opening. Dat geldt ook voor de mogelijkheid voor de koninkrijksambassade in Caracas om eindelijk contact te maken met gedetineerden van Curaçaose origine.

Wever-Croes zegt dat Aruba voorstander is van een ‘geordende heropening’ van, te beginnen, de maritieme grens. Om bijvoorbeeld beter betaalbaar fruit en groente toe te laten en daarmee de inflatie tegen te gaan. Mogelijk gevolgd door privéjachten en luchtverkeer. Zij memoreerde dat voorafgaande de sluiting van de grens in 2019 Aruba begin 2018 werd beticht ‘Venezolaanse koper te stelen’. Later werd dat ‘doorvoer van koper’ maar waarvan werd gesteld dat de documenten zouden zijn vervalst. Heropening kan maar dan met zeer strakke afspraken.

,,Hoe meer we samenwerken, hoe meer we kunnen bereiken voor onze bevolkingen”, sprak de Arubaanse premier. Hoekstra sprak richting Pisas lovende woorden over een ‘uitstekende ontvangst’ en zei dat het overleg een forum is om ervaringen te delen met als doel de ‘veiligheid en welvaart’ van de inwoners van het Koninkrijk.

F01Venezuela 2


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.