Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wijzigingen in de Landsbegroting 2023 van Curaçao zijn (nog) mogelijk, maar MFK-minister Javier Silvania - hoeder van ’s lands schatkist - geeft duidelijk aan dat daarbij ‘altijd’ moet worden voldaan aan één kernvoorwaarde: geen tekort op de gewone dienst van de begroting.

minfinHet woord ‘geen’ plaatst de bewindspersoon met kapitalen in een bericht hierover op sociale media. Afgelopen vrijdag was er een vergadering van de minister van Financiën met alle collega-bewindslieden van het kabinet-Pisas, bestaande uit ministers van MFK en PNP. Ook topambtenaren, zoals secretarissen-generaal (sg’s) van de diverse ministeries waren daarbij aanwezig.
Onderwerp: de overheidsbegroting voor 2023. Die moet op de tweede dinsdag van september van 2022 worden ingediend bij de Staten, het parlement van Curaçao. Ministers konden en kunnen nog bepaalde wensen aangeven, op grond waarvan het ministerie van Financiën een aanpassing maakt door middel van een Nota van Wijziging.
Maar dat alles binnen de randvoorwaarde van een evenwichtige (gewone dienst van de) begroting; dat wil zeggen niet meer overheidsuitgaven dan er (belasting- en andere) inkomsten zijn.
De regels voor de begroting van de Caribische landen van het Koninkrijk zijn wettelijk vastgelegd. Afgesproken is dat Curaçao en Sint Maarten, maar ook Aruba, zorgen voor een sluitende begroting. Als gevolg van de wereldwijde coronapandemie lukte dat eerder in 2020 en 2021 niet.
Ook in 2022 hoefden zij niet aan de begrotingsnormen te voldoen. Dat had de Rijksministerraad (RMR) besloten en betekende dat zij dit jaar binnen bepaalde kaders meer geld konden/kunnen uitgeven dan er binnenkomt. Maar voor 2023 mag er geen tekort zijn.
De Curaçaose minister van Financiën wil zich aan deze afspraak houden. Dat zou betekenen dat het Land Curaçao volgende maand, na lange tijd, een sluitende begroting presenteert.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.