Nieuws Curaçao

Suriname gaat inflatie van 60 procent aanpakken

PARAMARIBO – Suriname gaat de torenhoge inflatie in land aanpakken. Die is zo’n 60 procent. De strijd moet gewonnen worden met de uitgifte van waardepapieren, waarmee de hoeveelheid Surinaamse dollars in omloop worden verminderd. Dat maakt de Centrale Bank van Suriname bekend.

Suriname wil de inflatie aan het eind van dit jaar halveren en tussen de 26 en 30 procent brengen. Eerder is de Centrale Bank al begonnen met de uitgifte van termijndeposito’s en andere financiële producten aan banken.

bol

De volgende stap is het uitgeven van speciale certificaten aan andere financiële instellingen zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Uiteindelijk moet ook de ‘gewone Surinamer’ dergelijke waardepapieren kunnen kopen.

Door het in de markt zetten van waardepapieren, snijdt het mes volgens de centrale bank aan twee kanten. Het aantal Surinaamse dollars in omloop neemt af. Daarnaast krijgen spaarders een mooie rente op het certificaat. Het exacte rentepercentage is nog niet bekend, maar zal zeker boven de twintig procent liggen, gelet op rentes op vergelijkbare waardepapieren.

Deel dit artikel