Direct naar artikelinhoud

Venezuela sluit zich af van Aruba, Bonaire en Curaçao

Venezuela heeft de grens tussen de provincie Falcón en Nederlandse koningsdelen in het Caribisch gebied voor ‘onbepaalde tijd’ gesloten. Scheep- en luchtverkeer tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire is stil komen te liggen. 

Hulpgoederen voor Venezuela in een loods in Colombia.Beeld AFP

De Venezolaanse regering zei woensdag deze stap te nemen om te voorkomen dat interim-president Juan Guaidó via Curaçao humanitaire hulpgoederen het land binnen brengt. President Nicolás Maduro weigert nog altijd hulp uit westerse landen. Volgens hem is er geen crisis in Venezuela. 

Volgens Delcy Rodriguez, de Venezolaanse vicepresident, blijft de grens voor ‘onbepaalde tijd’ gesloten. Schepen en vliegtuigen richting Venezuela afkomstig van Aruba, Curaçao en Bonaire worden tegengehouden. 

‘Het feit dat Curaçao nu aansluit bij dit circus, met als enige doel Venezuela over te nemen, betekent dat we niet alleen de grenzen moeten sluiten maar ook onze diplomatieke relaties met deze landen moeten herzien’, zei Rodriguez op de Venezolaanse staatstelevisie. 

Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao zei vorige week al dat er mogelijk een grenssluiting aan zat te komen, nadat de VS, Nederland en Curaçao besloten om via het eiland hulpgoederen naar Venezuela te sturen. Met een sluiting komt ook de toevoer vanuit Venezuela richting de Nederlandse koningseilanden stil te liggen. Curaçao is volledig afhankelijk van Falcón voor de aanvoer van groente en fruit .

 De Venezolaanse regering heeft ook bij bij Cúcuta, een grote stad op de grens met Colombia, de doorgang geblokkeerd. Op de brug zijn containers geplaatst om te voorkomen dat vrachtwagens met hulpgoederen het land binnenkomen. 

Crisis in Venezuela

President Trump heeft het leger van Venezuela opgeroepen om de Amerikaanse noodhulp voor de bevolking niet langer te blokkeren.

Venezuela heeft een delegatie van het Europees Parlement de toegang tot het land geweigerd. Een groep van vier europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Esther de Lange (CDA), werd op het vliegveld van Caracas tegengehouden.

Nicolás Maduro is niet van plan op te stappen: ‘Ik ben niet bang’.