Al het nieuws

Interim-directeur Keli: Geen ruimte investeringen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) vergoedt slechts twee derde deel van het vastgestelde tarief voor een ambulancerit. Daardoor kan de Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) leveranciers niet op tijd betalen en is er geen ruimte voor investeringen.

F01 AmbulanceritInterim-directeur Alwin Keli van FKAK zegt dat de tarieven in een Landsbesluit zijn bepaald op 915 gulden voor een spoedrit (A1) en 458 gulden voor A2-ritten. Maar de SVB vergoedt respectievelijk 660 en 330 gulden. Keli spreekt van een urgente situatie. De tarieven zijn sowieso al veertien jaar oud en moeten verhoogd worden, zodat de kosten van de organisatie gedekt worden en kan worden geïnvesteerd in moderne apparatuur. Het lukt tot nu toe met passen en meten en een scherpe planning maandelijks rond te komen. Keli: ,,We betalen de leveranciers, maar wel te laat.”

Dat geldt ook voor de onderhoudskosten van de ambulances.
FKAK heeft zeven ambulances, waarvan er één ‘voorlopig buiten dienst is’. Die zes ambulances zijn volgens Keli ‘zeker voldoende’ om ritten uit te voeren vanuit de drie posten: bij Zakitó staan dagelijks twee ambulances paraat, bij Barber één en bij Montagne één. Van de zes ambulances zijn er dus vier continu in gebruik. ,,Twee kunnen dan naar de garage voor onderhoud. Ook die rekeningen betalen we zo laat mogelijk”, zegt Keli. Op dit moment zijn er nog geen problemen vanwege en tekort aan ambulances of materialen. FKAK heeft standaard een grote voorraad in huis om voorbereid te zijn op een eventuele ramp. Maar de vraag is hoe lang leveranciers het betalingsgedrag van de stichting nog accepteren.

De financiële situatie overschaduwt de reorganisatie van de stichting. De hoogte van de tarieven vormt wel onderdeel van de plannen voor een nieuwe structuur die al in een vergevorderd stadium zijn. Een projectteam werkt sinds 2021 aan de nieuwe, moderne organisatievorm voor FKAK. Op basis daarvan kunnen nieuwe tarieven worden bepaald. Het gaat om een ‘duurzame verandering’ tot een organisatie met een algemeen directeur die een managementteam aanstuurt. Dat bestuur wordt gecontroleerd door een Raad van Commissarissen met maximaal vijf leden. Voorheen had het bestuur zowel uitvoerende als controlerende taken. ,,Het nieuwe model voldoet wél aan de eisen van Good Corporate Governance”, zegt Keli. ,,De reorganisatie moet over twee maanden rond zijn, ongeveer eind september.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.