Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - De raad van bestuur (RvB) van luchtvaartmaatschappij Winair op Sint Maarten verzekerde tijdens zijn jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders op 19 augustus - waarin de gecontroleerde jaarrekening over het boekjaar 2020 werd gepresenteerd - dat het bedrijf deze crisis kan en zal doorstaan, ‘zoals het in het verleden vele malen heeft gedaan’.

winair,,Maar het wordt tijd dat het bedrijf de juiste middelen krijgt om deze crisis te beheersen in plaats van deze te bestrijden”, aldus Winair. ,,Als we in de cijfers duiken, zien we dat de impact van de coronacrisis heeft geresulteerd in een flinke daling van de inkomsten in vergelijking met het voorgaande jaar: van 40,9 miljoen dollar in 2019 naar 16 miljoen in 2020.”

Een ander kerncijfer is het aantal passagiers, dat een forse daling kende van 323.258 in 2019 naar 92.947 in 2020. En ook het aantal vluchten: dat daalde van 28.293 naar 9.437. De drastisch verminderde vraag naar vluchten dwong het bedrijf het personeelsbestand te verkleinen. Het aantal medewerkers ging van 152 aan het begin van de pandemie naar uiteindelijk 98 aan het einde van het jaar.

Het bedrijf betaalde ook 2,3 miljoen dollar aan restituties en 688.426 dollar aan reisvouchers als gevolg van geannuleerde vluchten.

De RvB heeft gedurende de crisis verschillende vergaderingen gehouden om oplossingen voor kapitaalinjectie te vinden om het bedrijf niet alleen te helpen de effecten van de pandemie in 2020 te doorstaan, maar ook om het bedrijf klaar te stomen om het jaar 2021 met een sterkere balans in te gaan, ‘aangezien de afnemende negatieve effecten naar verwachting zullen duren tot 2024’.

Eind 2020 kreeg Windward Islands Airways International nv nog lucht door een hypothecaire lening van de Nederlandse Staat van 3 miljoen dollar. Dit jaar gaat het bedrijf verder met onderhandelingen en onderzoek om de juiste middelen te verkrijgen ‘die het nodig heeft en verdient’, omdat het geld op is. ,,Feit is dat het bedrijf in 2010 werd overgenomen door de huidige aandeelhouders met een eigen vermogen van 11 miljoen dollar zonder enige kapitaalinjectie, terwijl de RvB opdracht gaf om het bedrijf levensvatbaar te maken. De levensvatbaarheid werd in zeer korte tijd bereikt. Een enorme groei van de inkomsten en uitgebreide diensten en grote schulden werden afgewikkeld en dit alles met eigen middelen.” De RvB heeft de aandeelhouders verzocht deze feiten in overweging te nemen bij het helpen van de onderneming in het vinden van manieren en middelen om haar kaspositie te versterken.
In 2021 is een meer redelijke hervatting van lijnvluchten mogelijk, zo schijft Winair, in overeenstemming met de marktvraag. De vooruitziende reserveringen voor de piek van het seizoen zijn voorzichtig optimistisch en pleiten voor het opnieuw in gebruik nemen van een DHC-6 300 voor die periode en het (her)inhuren van personeel op basis van de behoefte.

Het bestuur benadrukte dat Winair ondanks alle uitdagingen blijft streven naar de hoogste veiligheids- en efficiëntiescores en het was verheugd de aandeelhouders te kunnen informeren dat onlangs de Air France-KLM-audit met succes werd doorstaan, waardoor de codeshare-overeenkomst met Winair werd verlengd.

De RvB verzekerde dat het deze crisis kan en zal doorstaan en feliciteerde tot slot de aandeelhouders, medewerkers en de bevolking van Sint Maarten voor het bereiken van het 60-jarig bestaan van Winair op 24 augustus 2021. ,,We zijn enorm trots dat we al die jaren met onze diensten hebben bijgedragen aan de sociale en economische ontwikkeling van onze regio en kijken ernaar uit om dat ook in de toekomst te blijven doen. We zijn ook erg enthousiast om alle Nederlands Caribische eilanden met ons netwerk te verbinden, waardoor we onze familie, vrienden en bedrijven samenbrengen met veilige en betrouwbare diensten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.