Al het nieuws

Bijna zoveel regen als Tomás

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Regen is fijn op het warme en doorgaans droge Curaçao, maar te veel regen is onder andere een gevaar voor de oogst, zoals op de foto te zien is. Deze bananenplantage bij Dam Pretu is helemaal ondergelopen.

regen2olgens de Meteorologische Dienst (Meteo) van Curaçao is er dit jaar in november meer regen gevallen dan het gemiddelde over dertig jaar genomen in de maand november. ,,Maar het is niet de eerste keer dat er zoveel regen gevallen is in de eerste tien dagen van november”, zo voegt de Meteo eraan toe. Het gemiddelde van 30 jaar regenval in november komt uit op 141 millimeter gemeten op Hato. Gedurende de eerste tien dagen van november 2022 is er 175 millimeter gevallen, wat dus boven het gemiddelde ligt. Maar als gekeken wordt naar de eerste tien dagen van november 2010 met storm Tomás dan kwam deze meting uit op 180 millimeter.
Andy Luciano van de Meteo legt in een videobericht uit dat La Niña er de oorzaak van is dat er zoveel regen valt en dat dit begin van het jaar ook zo voorspeld is. De komende dagen zal het regenachtig blijven met een hoge vochtigheidsgraad. Ook bliksem en onweer kunnen daar onderdeel van zijn.
In het weekend werd code geel afgegeven voor zware onweersbuien. Op zaterdag viel er op Hato 8 millimeter regen, maar op het Spaanse Water 63 millimeter. Steenrijk en Van Engelen kregen ook een behoorlijke regenbui en daar werd respectievelijk 60 een 44 millimeter geregistreerd. Wat nu vooral te zien is, is dat de grond verzadigd is en het water op verschillende plekken blijft staan en niet meer kan wegstromen of de grond in zakken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.