Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Oppositie wint parlementsverkiezingen op Curaçao, hervormingsverdrag met Nederland ter discussie

Op Curaçao heeft oppositiepartij MFK een klinkende overwinning geboekt. De partij onder leiding van Gilmar ‘Pik’ Pisas komt op negen van de 21 zetels in het parlement. De uitslag is ook van betekenis voor de onderhandelingen met Nederland over financiële steun en structurele hervormingen.

Gilmar Pisas (rechts) in 2017, met achter hem Ruthmilda Larmonie-Cecilia (links).Beeld ANP

De kans is groot dat MFK (‘Beweging voor de Toekomst van Curaçao’) gaat regeren met de PNP (Nationale Volkspartij) van Ruthmilda Larmonie-Cecilia, die vier zetels behaalde. De zittende regeringscoalitie van PAR en MAN haalde samen slechts zes zetels. Bijna driekwart van de stemgerechtigden ging vrijdag naar de stembus.

MFK en PNP gaan het Caribische eiland, een autonoom land binnen het koninkrijk, besturen te midden van weer oplopende covid-besmettingen en een enorme economische crisis. Daarbij is het van belang wat de partijen willen met het zogeheten Coho, het ‘Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling’, waarmee Nederland de komende jaren honderden miljoenen euro’s wil investeren in een effectievere overheid, beter onderwijs, gegarandeerde zorg en bescherming van de rechtstaat.

Pisas heeft voor de verkiezingen duidelijk gemaakt dat hij opnieuw over Coho wil onderhandelen. De plannen hiervoor moeten sowieso nog door de parlementen van alle vier landen binnen het koninkrijk worden goedgekeurd. In Nederland en op Aruba lijkt dat geen probleem. Op Curaçao en Sint Maarten wel.

De scheiding in de Curaçaose politiek is enigszins vergelijkbaar met die in Nederland tussen ‘kosmopolieten’ en ‘nationalisten’. De Caribische kosmopolieten zoeken actieve samenwerking met Nederland en gebruik van Nederlandse expertise. De nationalisten op het eiland menen dat Nederland te veel invloed wil en een eigen, al dan niet neokoloniale agenda voert.

Onderschat

Gilmar Pisas (49) geldt als een man van het volk. Hij is geboren en getogen op het zogeheten Band’abou, het landelijke deel van het eiland, dat zich vaak bij Willemstad achtergesteld voelt. Voor zijn komst in de politiek werkte hij als politieagent. ‘Mijn hele leven lang onderschatten mensen me’, zo heeft hij gezegd. ‘Maar keer op keer bereik ik mijn doelen.’

De zeer waarschijnlijk nieuwe Curaçaose premier klom op binnen de MFK, de partij die kort voordat het eiland in 2010 autonoom werd, is opgericht door Gerrit Schotte. Als premier werd Schotte beticht van ambtelijke corruptie en witwassen. Na een lang proces kreeg hij drie jaar cel. Hij is weer vrij en heeft verklaard zich niet meer met de politiek in te willen laten. Pisas zegt de MFK van alle eerdere smetten te hebben ontdaan.

Gerrit Schotte, voormalig leider van MFK, loopt met zijn vriendin en aanhangers naar het stemlokaalBeeld ANP Michael Kooren

Teleurgestelde kiezers spreken van ‘terug naar af’ en verwijzen naar de periode 2010-2012, waarin de MFK het jonge land Curaçao ‘misbruikte’ voor eigen financieel gewin en zelfs banden onderhield met de internationale maffia. De afgelopen jaren is daarin wel degelijk verandering gekomen. Pisas zegt een in alle opzichten transparant beleid te zullen voeren. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft Pisas gefeliciteerd met de overwinning en zegt te hopen op ‘een voortzetting van de goede samenwerking’.

Op de achtergrond hiervan speelt ook het financieel toezicht dat Nederland op de drie andere landen binnen het koninkrijk voert. In het verleden heeft dit vaak tot flinke botsingen geleid. De kwestie speelt momenteel eveneens op Sint Maarten. Het parlement daar heeft de Nederlandse bemoeienis met zuiver bestuur zelfs aangekaart bij de Verenigde Naties, omdat Nederland het zelfbeschikkingsrecht zou schenden.

Vanuit Sint Maarten is enthousiast op de overwinning van de MFK op Curaçao gereageerd. Het parlementslid Claudius Buncamper liet weten: ‘Het volk van Curaçao heeft luid en duidelijk gesproken. De kiezers hebben aan iedereen in het koninkrijk een zeer heldere boodschap gestuurd.’ Een boodschap dus ‘tegen’ Nederland.