Al het nieuws

Fdok: Financiering door overheid en bedrijfsleven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Olympische Sportfederatie Federashon Deporte i Olímpiko Kòrsou (Fdok) heeft tot doel om Curaçao een plaats in de top twintig van de medaillespiegel te laten behalen bij de Centraal Amerikaanse en Caribische(CAC)-spelen van 2023. In 2026 moet Curaçao op de vijftiende plek komen.

F04 FdokOm dat te bereiken heeft Fdok een masterplan topsport geschreven en onlangs aan de Staten aangeboden. Dit masterplan, getiteld Nationaal Talent en Topsport Ontwikkelingsplan 2022-2026, past binnen het sportbeleid 2021-2025 van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS). ,,Met dit plan zal Fdok werken aan de ontwikkeling van topsport op Curaçao en de verbetering van de resultaten van onze atleten op internationaal niveau”, aldus het begeleidend schrijven naar de Staten.

,,De behaalde resultaten bij de Zuid-Amerikaanse spelen Odesur in 2022 zullen hierbij als meetpunt gebruikt worden”, aldus Rignaal ‘Jean’ Francisca, voorzitter van Fdok.

Er zal een projectteam ingesteld worden bestaande uit verschillende commissies die een plan van aanpak en werkplannen opstellen om uitvoering te geven aan het ontwikkelingsplan.

De belangrijkste vraag is hoe deelname aan de internationale sportevenementen gefinancierd wordt, want Curaçao kan als geassocieerd lid deelnemen aan internationale regionale spelen, maar geen aanspraak maken op fondsen waar olympisch geregistreerde landen zoals Aruba wel gebruik van kunnen maken.

Fdok heeft een begroting opgenomen waaruit blijkt dat voor de komende vijf jaar in totaal een bedrag van ruim 7 miljoen gulden nodig is, opgesplitst voor 2022 (1,2 miljoen gulden), 2023 (1,25 miljoen), 2024 (1,0 miljoen), 2025 (1,0 miljoen) en 2026 (2,6 miljoen).

Fdok: ,,Voor het financieren van het Nationaal Talent en Topsport Ontwikkelingsplan, zal de financiële commissie een begroting opstellen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met een financiering bestaande uit een combinatie van overheidsmiddelen en middelen vanuit de private sector.” Aangevoerd wordt dat daarvoor het creëren van bewustwording nodig is bij de private sector. Want ‘sport en bewegen is een gedeelde verantwoordelijkheid’. Naast de hier aangegeven samenwerking tussen de private sector en de overheid is het volgens Fdok van groot belang dat er een beroep gedaan wordt op bestaande beschikbare internationale fondsen. ,,Het beheer van de sportfondsen zal gestructureerd worden met als doel om mogelijkheden te creëren om op een efficiënte en laagdrempelige, niet bureaucratische wijze de desbetreffende fondsen te werven en te beheren om het beleid te ondersteunen.”

Lotto en benzinegeld voor fonds

En bewust van de situatie schrijft Fdok in het plan: ,,Zoals bekend is de financiële situatie van het Land niet rooskleurig waardoor voor de financiering van dit sportontwikkelingsplan op korte termijn naar alternatieve financiering gezocht moeten worden. De mogelijke financieringsmodaliteiten voor de korte termijn kunnen zijn, een jaarlijkse bijdrage uit de begroting van het Land en fondswerving (waarbij gedacht kan worden aan een galadiner met een keynote speaker, sponsoring via het bedrijfsleven waarvoor Fdok een gedegen marketingplan moet opstellen), geldinzameling in een maand per jaar en verhuur van een zaal bij het kantoor van Fdok de maand december voor het houden van kerstdiners.”

De oplossing op middellange termijn is de oprichting van het Sportfonds door de regering waarbij de opbrengsten van een eventuele sportlotto en extra heffing op bijvoorbeeld de benzine in het fonds gestort worden. Maar, zo stelt Fdok: ,,Dit traject zal zeker 1 à 2 jaar in beslag nemen doordat het wettelijke traject gevolgd moet worden.”

Vanwege de beperkte financiële middelen schrijft Fdok in het plan dat er noodgedwongen een selectie gemaakt zal moeten worden uit alle topsportprogramma’s van de sportbonden. Ook is een nulmeting hiervoor belangrijk om zo de beste selectie te kunnen maken.
Eerst moeten alle bestaande topsportdisciplines in kaart worden gebracht. Daarna moeten criteria opgesteld worden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor financiering. Daarnaast moet een optimaal topsportklimaat gecreëerd worden met een optimale instroom, ontwikkeling en uitstroom van talentvolle sporters. Er is een breed gedragen evenementenstrategie nodig, evenals meer aandacht voor de sporten in de media. De regionale positie van Curaçao moet versterkt worden. Ook het kennisniveau van de trainers moet omhoog. Talentvolle sporters moeten vroegtijdig gesignaleerd worden.

Fdok heeft samengewerkt met OWCS en ook met de sportstichting van de overheid Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.