Al het nieuws

Osepa: Mogelijk meer vluchten bij loslaten controles

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid Sheldry Osepa (PNP) vindt dat de 100 procent-controles op Schiphol het toerisme als economische pilaar in de weg staan, gezien het groot aantal toeristen dat uit Nederland naar de eilanden komt.

100 controleHij vermoedt dat de 100 procent-controle op vluchten uit de Nederlands-Caribische landen gemaakt heeft dat er geschrapt is in de vliegfrequentie naar de eilanden. Want, zo voert hij aan, door de 100 procent-controle mag alleen op Schiphol gevlogen worden en kan niet worden opgestegen van of geland op bijvoorbeeld vliegveld Eindhoven. En omdat er sprake is van een personeelstekort kan die volledige controle moeilijker uitgevoerd worden. Osepa vindt dat er discussie gevoerd moet worden over deze controles, omdat KLM op vele bestemmingen vliegt waarvoor die controles niet bestaan, maar waarvan evengoed vele kilo’s drugs onderschept worden. Osepa: ,,Vanaf 2003 worden alle vluchten vanuit Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Suriname en Venezuela 100 procent gecontroleerd. Het is voor mij onbegrijpelijk dat er op alleen deze zes landen gecontroleerd wordt terwijl KLM 327 en TUI 60 bestemmingen aandoet. Waarom is er geen 100 procent-controle op vluchten uit Turkije, Marokko, Colombia of Afrikaanse landen? Vorige maand heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) twintig personen vervolgd die samen 117 kilo cocaïne invoerden vanuit Afrika.”
Osepa heeft enkele vragen voor de ministers van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) en Financiën, Javier Silvania (MFK). Hij wil bijvoorbeeld weten of deze twee ministers ervan op de hoogte zijn dat in 2015 Arkefly de vluchten vanuit Eindhoven Airport moesten stoppen vanwege de 100 procent-controles. ,,Wat zijn de inspanningen van de ministers om te pleiten voor het loslaten van deze controles?”, zo wil hij weten. Ook vindt hij het belangrijk cijfers te ontvangen van onderschepte drugs vanuit de eilanden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.