RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlandse militairen ingezet tegen rellen op Curaçao

Bij protesten tegen de regeringen wordt geplunderd en brand gesticht. Beeld © ANP

Nederlandse militairen gaan de politie van Curaçao helpen met het handhaven van de openbare orde. Daar had Curaçao om gevraagd nu er al dagen massale plunderingen en brandstichtingen plaatsvinden op het eiland.

Veel mensen op het eiland zijn boos over het coronabeleid, waardoor ze hun werk kwijt zijn. Dat terwijl het al jaren slecht gaat met de economie en er nu bezuinigingen en hervormingen moeten worden doorgevoerd om te kunnen rekenen op financiële steun van Nederland.

De demonstranten eisen dat het kabinet opstapt.

Diepe
Lees ook:
Diepe crisis op Curaçao: 'Ik zit al 4 maanden zonder inkomen'

Woensdag werden in het centrum van Willemstad hele wijken gesloten om te proberen te voorkomen dat er geplunderd zou worden en brand zou worden gesticht. Ook is het kabinetsgebouw bestormd en was er de afgelopen dagen een avondklok van kracht. 

De militairen zullen op straat patrouilleren en agenten ondersteunen. En een eenheid van de landmacht helpt bij bescherming van met name overheidsgebouwen. Het gaat om enkele tientallen mensen.

Woedende menigte bestormt kabinetsgebouw Curaçao

00:53
Door het coronabeleid zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt. Daarom willen ze dat het kabinet opstapt.

Op Curaçao wonen zo'n 160.000 mensen. De helft daarvan is nu afhankelijk van de voedselbank. Het eiland is erg afhankelijk van het toerisme. Maar door de coronacrisis blijven toeristen weg. 

Omdat het geld snel op raakt, moeten de autoriteiten subsidies stopzetten. Bijvoorbeeld voor het vuilverwerkingsbedrijf Selikor. Vuilnismannen die daar werken, moeten nu al 12,5 procent salaris inleveren.