Laatste nieuws coronacrisis

GGD GHOR waarschuwt: geen QR-code bij boosterprik uit het buitenland

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten. Lees verder over de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis in binnen- en buitenland in ons nieuwe blog.

Lees hier het nieuwe coronablog van maandag 27 december

GGD GHOR waarschuwt: geen QR-code bij boosterprik uit het buitenland

Nederlanders kunnen hun boosterprik beter niet even snel in het buitenland gaan halen, omdat die niet kan worden geregistreerd in de Nederlandse CoronaCheck-app. Daarvoor waarschuwt koepelorganisatie GGD GHOR, zo bevestigt een woordvoerder zondag na een bericht van persbureau ANP.

Er kan in Nederland achteraf wel een papieren coronatoegangsbewijs worden verkregen, maar vooralsnog is het niet mogelijk die registratie ook digitaal te verwerken voor een geldige Nederlandse QR-code. „Mogelijk kunnen mensen wel een internationaal certificaat krijgen, maar zelfs dat lukt niet altijd”, aldus de woordvoerder. „Om teleurstellingen te voorkomen doen we daarom nu deze oproep.”

In Nederland kunnen inmiddels ook veertigers een boosterprik halen, als ze langer dan drie maanden volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona. Zondag werden in totaal vier nieuwe geboortejaren opgeroepen voor het maken van een afspraak: 1974, 1975, 1976 en 1977. Het kabinet streeft ernaar dat iedere volwassene die dat wil en in aanmerking komt in januari een booster kan halen. Er wordt op leeftijdsvolgorde, van oud naar jong, opgeroepen om een afspraak te maken voor een prik.

Lees ook deze reportage: Boosteren in Duitsland om op vakantie naar Oostenrijk te kunnen

Nederlanders kunnen hun boosterprik beter gewoon in Nederland halen, zoals hier in Ahoy in Rotterdam. Foto Bas Czerwinski/ANP

Belgische cultuursector protesteert in Brussel tegen nieuwe coronamaatregelen

In Brussel is zondag door de cultuursector geprotesteerd tegen de nieuwe Belgische coronamaatregelen. Volgens de politie waren er zeker 5.000 mensen aanwezig, schrijven Belgische media. In België moeten vanaf zondag alle bioscopen, concertzalen en theaters de deuren sluiten om verdere verspreiding van de Omikronvariant van het coronavirus in te dammen.

Met name het feit dat de horeca wel open mag blijven zorgt voor ontevredenheid. Cafés en restaurants mogen tot elf uur ‘s avonds klanten ontvangen. „We willen serieus genomen worden. In plaats daarvan worden we serieus ge-nomen”, verwoordde acteur Michael Pas de frustratie in de Belgische cultuursector. Acteur Stany Crets, die als eerste opriep tot massaal protest tegen de nieuwe maatregelen, verklaarde tegen de Vlaamse Radio 1 dat de woedde in de branche zo hevig is dat dit de eerste keer is dat „de hele Belgische cultuursector met één stem spreekt”. Crets laakte het „jojo-beleid” van de Belgische overheid en het gebrek aan „langetermijnvisie”.

Zeker veertig Brusselse cultuurhuizen blijven ondanks het verbod toch open. Verschillende Brusselse burgemeesters - de hoofdstad heeft er negentien - hebben laten weten niet te controleren of de lokale cultuursector zich aan de regels houdt. „Ik roep niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik ga ook geen politiewagens sturen” , zei burgemeester van Ukkel Boris Dilliès tegen RTL. Zaterdagavond liet een woordvoerder van de lokale politie weten dat Brusselse agenten „geen tijd” hebben om de cultuurhuizen te controleren. Volgens de politie is het protest zonder incidenten verlopen.

Aantal coronabesmettingen blijft dalen

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen etmaal 11.962 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Zaterdag waren dat er nog 12.601.

Het instituut kreeg zondag 11 meldingen van nieuwe sterfgevallen binnen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden als gevolg van Covid-19 aan het RIVM wordt doorgegeven.

Een coronateststraat op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nagenoeg gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is op Tweede Kerstdag vrijwel gelijk aan dat van Eerste Kerstdag. Zondag werden in totaal 1.983 mensen met Covid-19 behandeld, een etmaal eerder 1.978. Dat blijkt uit cijfers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de dagen voor zondag was steeds een sterkere daling te zien, met 148 patiënten minder op zaterdag dan op vrijdag, bijvoorbeeld.

Op de intensive cares worden 541 Covid-19-patiënten behandeld, 7 meer dan vierentwintig uur eerder. Op de verpleegafdelingen liggen 1.442 coronapatiënten. Dat zijn er twee minder dan op Eerste Kerstdag.

China meldt hoogste aantal besmettingen in ruim anderhalf jaar

China heeft het hoogste aantal lokale besmettingen gemeld in ruim anderhalf jaar. Dat schrijft persbureau Reuters. In de stad Xi’an in het noordwesten van het land verdubbelde het aantal besmettingen op één dag naar 155. Hiermee steeg het aantal lokale besmettingen in het land zaterdag naar 158. Dat is het hoogste aantal in 21 maanden.

In Xi’an is sinds donderdag een strenge lockdown van kracht. Zo moeten alle inwoners thuisblijven: per huishouden mag één iemand om de dag naar buiten om boodschappen te doen. De Omikronvariant van het virus zou nog niet gevonden zijn in Xi’an. De nieuwe variant is volgens de autoriteiten wel aangetroffen bij reizigers die uit het buitenland komen en in het zuiden van het land.

Dagelijkse aantal positieve tests stijgt licht

Er zijn zaterdag 12.629 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Er kwamen in het afgelopen etmaal iets meer meldingen binnen dan vrijdag; toen rapporteerde de instantie 12.517 nieuwe positieve tests. Een storing bij DigiD op vrijdag heeft mogelijk een invloed gehad op het aantal gemelde tests. Als gevolg van die storing konden sommige mensen niet inloggen, bijvoorbeeld voor het maken van een testafspraak bij de GGD.

Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn bij het RIVM 45 sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting gemeld. Mogelijk is een deel van die mensen eerder gestorven, de sterfgevallen worden soms met enkele dagen vertraging aan het instituut doorgegeven.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot onder 2.000

Op Eerste Kerstdag liggen er 1.978 mensen in Nederlandse ziekenhuizen met Covid-19. Dat is een daling van 148 ten opzichte van een dag eerder. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecenrum Patiënten Spreiding.

Van dit totaal liggen 534 mensen op de intensive care, twaalf minder dan vrijdag. De overige 1.444 bevinden zich op reguliere afdelingen, een afname van 136 personen. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalt al enige tijd.

Onze Taal kiest ‘wappie’ tot woord van het jaar

De leden van Genootschap Onze Taal hebben ‘wappie’ gekozen tot woord van het jaar. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend op haar website en in NPO Radio 1-programma De Taalstaat. De term kreeg 32,4 procent van de stemmen. In totaal bracht zo’n 15 procent van de 22.000 leden zijn of haar stem uit.

Volgens Onze Taal „karakteriseert dit woord het jaar 2021 het best: het is een afspiegeling van het in onze levens ingrijpende coronabeleid, en de kritiek daarop.” Ook de nummers twee en drie voor woord van het jaar waren coronagerelateerd: snottebellenprotocol (beleid dat bepaald met welke gezondheidsklachten kinderen wel of niet naar school mogen) en pandemoe, een portmanteau van pandemie en moe dat een toestand van uitputting met de coronapandemie en beperkende maatregelen illustreert.

‘Wappie’ is geen nieuw woord: het is sinds de jaren negentig in omloop. Het kende sindsdien ruwweg twee betekenissen: ‘onder invloed van drugs’ en ‘niet goed wijs’. Sinds de coronacrisis wordt het woord gebruikt voor mensen die complottheorieën met relatie tot de pandemie aanhangen en uitdragen. Die groep gebruikt ‘wappie’ dikwijls ook als geuzennaam.

Eerder deze week kwam woordenboekmaker Van Dale al met hun woord van het jaar. Dat werd met 82 procent van de stemmen ‘prikspijt’. Voor het Van Dale woord van het jaar kon online gestemd worden, bij Onze Taal hadden alleen leden van het genootschap stemrecht.

Twitter avatar onzetaal Onze Taal ‘Wappie’ is door de leden van Onze Taal gekozen tot het Onze Taal-woord van 2021. Dat maakte onze directeur, Vibeke Roeper, vandaag bekend in het radioprogramma De Taalstaat.
Meer weten over de betekenis en oorsprong van het woord? Ga naar https://t.co/4n6V7Rn02d. https://t.co/OwMl65oUTt

Eerste veertigers opgeroepen voor boosterprik

De eerste veertigers mogen vanaf Eerste Kerstdag een afspraak maken voor het halen van een boosterprik tegen het coronavirus. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zaterdag bekendgemaakt. Vanaf 11.00 uur mag iedereen die geboren is in het jaar 1971, 1972 of 1973 via www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken voor een extra inenting.

De Gezondheidsraad adviseerde begin november om eerst alle zestigplussers, en later de rest van de bevolking, een boosterprik te geven. Deze campagne kwam, zeker in vergelijking met de rest van Europa, vrij langzaam op gang. Vanwege de opkomst van de besmettelijkere Omikronvariant besloot het demissionaire kabinet het boosteren te versnellen.

Lees ook: Wat is het beste moment voor een boosterprik? En maakt het uit welk vaccin je eerst hebt gehad?

Eerder deze maand maakte het kabinet bekend dat iedere volwassene die dat wil en die minstens drie maanden eerder de laatste prik tegen het coronavirus heeft gehad, uiterlijk in de tweede helft van januari een booster kan hebben gehad. Nederlanders worden op leeftijdsvolgorde opgeroepen om een afspraak te maken voor een prik, waarbij de oudste mensen als eerst een uitnodiging krijgen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Eerste kerstdag en de eerste veertigers mogen: 1971, 1972 én 1973. Plan de #oppepprik online:
🕚 Vanaf 11.00 uur via:
💻 https://t.co/atuKEXyXpm
💡 Zie voor uitleg: https://t.co/PbayVuQaoV
ℹ️ Lees meer en zie altijd welk jaar aan de beurt is op: https://t.co/oKdX3cjU4C https://t.co/LHaXup66Y1

Correctie (25 december 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat iedere volwassene die dat wil, per medio januari een boosterprik kan hebben gekregen. Dat klopt niet: iedereen kan volgens het kabinet uiterlijk in de tweede helft van januari een booster hebben gekregen. Dat is hierboven aangepast.

Duizenden vluchten geannuleerd en vertraagd door Omikron

Door het oprukken van de Omikronvariant van het coronavirus zijn wereldwijd duizenden vluchten rond de Kerstdagen wereldwijd geannuleerd of vertraagd. Dat is zaterdag te zien op website FlightAware, dat vliegverkeer bijhoudt. Meer dan 4.500 vluchten werden geannuleerd en meer dan tienduizend kregen met vertraging te maken.

Door het aantal oplopende besmettingen en strengere reis- en quarantaineregels kwamen afgelopen tijd veel piloten, stewards en grondpersoneel thuis te zitten, omdat zij Covid-19 hadden opgelopen of in isolatie moesten. Hierdoor kampen meerdere luchtvaartmaatschappijen met personeelstekorten.

De kerstperiode is normaal een van de drukste tijden voor luchtvaartmaatschappijen. Met name het Duitse Lufthansa, Delta Airlines in de VS en meerdere Chinese operators kampen met problemen.

Een Boeing 737 MAX zet de landing in. Foto Karen Ducey/Reuters

Omikronvariant bereikt Curaçao

De Omikronvariant van Covid-19 is inmiddels ook op Curaçao vastgesteld. Dat liet de regering daar vrijdag weten, meldt persbureau ANP. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen nam die dag toe tot 964, van 202 een week eerder.

De grootste stijging is onder de leeftijdscategorie van 18 tot en met 33 jaar. De regering wil verdere stijging van het aantal besmettingen tegengaan door de boostercampagne te versnellen. Vanaf zondag kunnen alle volwassenen die extra prik krijgen.

Eerder deze week voerde het eiland al strengere coronamaatregelen in. Evenementen met meer dan honderd mensen mochten niet langer plaatsvinden. Mensen mogen met niet meer dan vier personen bij elkaar komen. Op Aruba werd maandag bekendgemaakt dat daar het eerste Omikrongeval was vastgesteld.

Welkom in dit blog

In dit blog doet de NRC-redactie vandaag verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis in binnen- en buitenland.

Lees hier het coronablog van 24 december terug