Nieuws Curaçao

CMC stopt niet-noodzakelijke medische behandelingen tot einde van het jaar

CMC stopt niet-noodzakelijke medische behandelingen tot einde van het jaar

Alle niet-noodzakelijke medische behandelingen voor SVB-patiënten in het CMC worden per vrijdag 1 oktober stopgezet. Dat zei medisch-directeur Ingemar Merkies vanochtend tijdens een ingelaste persconferentie.

Reden voor de drastische maatregel is de financiele situatie waarin het nieuwe ziekenhuis verkeert. De gelden die zorgverzekeraar SVB voor 2021 beschikbaar stelt, dekken niet de kosten die aan de SVB-patiënten worden toegerekend. 

In januari 2020 zal CMC de niet-noodzakelijke zorg voor SVB-patiënten weer opstarten met de nieuwe begroting van SVB. Alle klinische afspraken op de poli gaan gewoon door voor alle patiënten, dus ook voor SVB-patiënten.

Impact

Het besluit van het ziekenhuis heeft volgens Merkies een aanzienlijke impact op de Curaçaose gemeenschap. 85 procent van de patiënt-gerelateerde kosten is afkomstig van SVB-patiënten. Het bedrag dat tot nu toe door de SVB is betaald, 184 miljoen gulden, dekt slechts tot en met augustus van dit jaar. 

In totaal is er sinds de oprichting van het ziekenhuis tot op heden een verschil van 51,1 miljoen gulden tussen de begroting van het CMC en de gelden ontvangen door SVB.

Naast de reguliere kosten heeft CMC het afgelopen jaar ook aanvullende COVID-19-kosten moeten dekken voor totaal van 13,6 miljoen gulden, aldus Merkies. 

Noodklok

CMC luidt al meer dan 20 maanden de noodklok en geeft aan dat het ziekenhuis, om alle kosten gerelateerd aan patiënten te dekken, de actuele tarieven moet hanteren die horen bij de nieuwe situatie van onze zorgketen, waar gekozen is voor een ultramodern ziekenhuis. 

De oude wettelijke tarieven stammen uit het jaar 2000. Deze zijn volgens Merkies niet meer houdbaar en dekken niet de werkelijke kosten. Het besluit om electieve zorg voor SVB-patiënten stop te zetten is genomen om de kosten te verlagen en om acute en essentiële zorg te allen tijde te kunnen garanderen.


Deel dit artikel