Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Tourism Corporation Bonaire (TCB) heeft op 22 april de ‘Bonaire Bond’ gelanceerd. Hiermee wil TCB bezoekers stimuleren om duurzaam te reizen en het eiland te respecteren.

F16Tourism Corporation Bonaire optie 2Deze krant noemde gisteren in haar artikel over het massatoerisme het contract dat de bezoekers van het eiland krijgen voorgeschoteld. Maar wat houdt het precies in?

Wie het eiland bezoekt wordt gevraagd de belofte ondertekenen. Hiermee ‘verplichten’ ze zich volgens TCB het milieu en de unieke identiteit van het eiland te respecteren, rekening te houden met de natuur en zich bewust te zijn van de lokale gemeenschap waarvoor duurzaam toerisme cruciaal is. De bezoeker belooft hoffelijk te zijn voor de natuur en de dieren. Dit betekent volgens de tekst op de website wel foto’s maar geen overtredingen maken. Het is volgens TCB prima om met ezels geiten of flamingo’s op de foto te gaan als er maar afstand bewaard wordt. Verder beloven de ondertekenaars hun eigen waterfles mee te nemen en deze ook te gebruiken, geen sporen achter te laten in de natuur en de cultuur van de lokale gemeenschap te respecteren en zich te gedragen als een vriend. Wat deze beloftes in de praktijk voorstellen zal moeten blijken. Het is niet verplicht om ze online te ondertekenen en er is niemand die controleert wie zich aan de gedane beloftes houdt. ,,Het is dan ook een educatief hulpmiddel en een leidraad voor verantwoordelijk gedrag op het eiland”, aldus TCB.

Maar dat is het niet alleen, want Bonaire gaat, naar eigen zeggen, als ‘Blue Destination’ nog een stap verder in haar ondersteuning van de natuur en een duurzame toekomst van het eiland. ,,Voor elke bezoeker die de ‘Bond’ ondertekent, zullen via de stichting Reef Renewal Bonaire ‘koraalbomen’ worden geadopteerd met elk meer dan honderd stukken koraal. Met je handtekening draag je dus bij aan het herstel van de koraalriffen.” Dit klinkt heel mooi maar wanneer het aantal bezoekers inderdaad stijgt tot de kwart miljoen, iets waarvan de ceo van TCB, Miles Mercera, zegt dat het eiland dit makkelijk aankan, betekent het dat er net zoveel koraalbomen worden geadopteerd. Een kwart miljoen koraalbomen betekent 25 miljoen stukken koraal per jaar. Het zou natuurlijk prachtig zijn maar of de droom ooit werkelijkheid wordt, moet nog blijken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.