Nieuws Curaçao

Staatsecretaris Van Huffelen heeft geen toezeggingen financiële steun gedaan voor blok 1, na uitspraak rechter

DEN HAAG – De Nederlandse regering heeft geen financiële hulp toegezegd om de situatie in Blok 1 van de SDKK-gevangenis aan te pakken. Dat zegt de woordvoerder van staatssecretaris Alexandra van Huffelen in reactie op vragen van Curacao.nu. 

Vorige week moesten de Curaçaose autoriteiten tien Venezolanen in vrijheid stellen omdat hun gevangenhouding in de SDKK-gevangenis onrechtmatig was. Curaçao schond daarmee de mensenrechten.

Gisteren liet minister van Justitie Shalton Hato weten dat de Nederlandse regering op de hoogte is van de situatie en het vonnis en daarom Curaçao heeft toegezegd om financiële hulp te bieden.

Nederland heeft in 2019 op basis van een hulp- en bijstandsverzoek van Curaçao wel twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitbreiding en het optimalisering van de vreemdelingenbewaring op het terrein van de SDKK. 

“Dat geld was bestemd voor de bouw maar ook voor het verbeteren van de interne omstandigheden. Zodat de bewaring voldoet aan internationale verplichtingen ten aanzien van mensenrechten”, zegt de woordvoerder van Van Huffelen. 

Ondanks de voortgang van de nieuwbouw van een pand voor vreemdelingenbewaring en het volgen van opleidingsmodules over bejegening van vreemdelingen voor personeel zijn er andere zaken waar Curaçao volgens Nederland nog achterblijft. 

“Dan gaat om zaken als juridische bijstand, medische zorg, en een adequaat dagprogramma”, aldus de woordvoerder. Om die reden is eind vorig jaar de steun stopgezet. “We zijn wel in gesprek met elkaar, maar de steun is niet hervat”, zegt de woordvoerder van Van Huffelen.

Deel dit artikel