Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De MEP en Raiz hebben vandaag het regeerakkoord getekend. De ondertekening vond plaats in de San Nicolas Store. Het verdelen van de portefeuilles en het screenen van kandidaat-ministers is nog niet afgerond.

ArubaFormateur Evelyn Wever-Croes (MEP) bevestigde het tekenen van het akkoord woensdag aan een verslaggever van 24ora.com, nadat via Whatsapp het bericht rond ging dat de ondertekening van het regeerakkoord donderdagavond zou plaatsvinden.

In het regeerakkoord staan de plannen van beide partijen beschreven om de komende vier jaar te regeren. De volgende stap is nu het samenstellen van een ministersploeg. Volgens Wever-Croes is het echter nog niet zo ver. ,,Ik verwacht dat we dit volgende week kunnen afronden.” De formateur heeft van de gouverneur 27 augustus als datum gekregen om de formatieopdracht af te ronden. ,,Maar dit is geen harde datum. Als het formatieproces langer duurt, omdat we die tijd nodig hebben voor de screening, dan kan ik om verlenging vragen.” Wever-Croes verwacht niet dat dit nodig is, maar houdt de optie wel open. ,,We gaan het proces om tot een regering te komen niet haasten.”

Toch is er wel een harde datum. ,,Op 25 september moet de nieuwe regering wel een feit zijn. Want mijn collega’s Xiomara Maduro, Dangui Oduber, Glenbert Croes en ik moeten op die datum een keuze maken of we als parlementariër verder gaan of als minister. We kunnen de dubbele functie niet blijven doen.”

MEP en Raiz sloten op 8 juli bij de California Lighthouse de intentieverklaring om samen te werken en te proberen een regering te vormen. De formateur legde uit dat de vuurtoren symbool staat voor integriteit en dat moest de basis zijn van het regeerakkoord.

Reden voor de keuze van San Nicolas als plek voor de ondertekening is dat San Nicolas symbool staat voor de financieel-economische uitdagingen waar het land voor staat. ,,We zijn er van overtuigd dat de economische ontwikkeling vanuit San Nicolas moet komen, daar is de katalysator van de economie.”

Het formatieproces gaat nu verder. ,,We zijn nog niet klaar met de formatiegesprekken, we willen nog met vijf tot zeven organisaties praten. Door de vakantieperiode is dat niet eerder gelukt”, vertelt Wever-Croes. Daarna starten de gesprekken met de departementen, zoals personeelszaken, financiën en economische zaken. ,,Die gesprekken willen we afronden, dat vinden we belangrijk.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.