Al het nieuws

‘Optreden tegen illegale medewerkers’


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overheid treedt hard op tegen werkgevers die buitenlandse medewerkers laten werken, zonder dat zij daarvoor een vergunning hebben. ,,Zo krijgen Curaçaose arbeiders geen kans”, zegt SBAB-inspecteur Angelo Pichardo tegen TV Direct.

werknemersIn een video op de Facebookpagina van TV Direct is te zien hoe een multidisciplinair team van de overheid een inval doet bij een bouwproject aan de F.D. Rooseveltweg. Verschillende personen worden aangehouden en met een busje afgevoerd. Het gaat om ‘illegale werknemers’, legt Pichardo uit. Een uitgebreid team met onder anderen medewerkers van de Stichting Belasting Accountantsbureau (SBAB), het Korps Politie Curaçao en de ministeries van Economische Ontwikkeling (MEO) en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), gaat hard optreden waar werkgevers illegale medewerkers inzetten. SBAB-inspecteur Pichardo stoort het dat eigenaren van bedrijven voor een buitenlandse kracht kiezen, zonder daarvoor de juiste vergunningen te hebben, in plaats van een yu’i Kòrsou (iemand die op Curaçao geboren is). De werkgever kan een fikse sanctie verwachten vanuit verschillende hoeken. Pichardo noemt als voorbeeld 4.000 gulden boete van de Sociale Verzekeringsbank voor elke illegale medewerker en een boete van SOAW voor de werkgever die kan oplopen tot 100.000 gulden. Bovendien zal de inspectie achterstallige belasting vorderen voor de periode dat een illegale werknemer heeft gewerkt.
Bij het project aan de Rooseveltweg waren achttien arbeiders aan het werk. Pichardo: ,,Daarvan waren er zestien niet van Curaçao. Het merendeel van de medewerkers had geen werkvergunning.” Het multidisciplinair team zou gisteren naar meerdere locaties gaan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.