Al het nieuws

Stichting Slachtofferhulp: Nog te weinig aandacht voor mannelijke slachtoffers

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In 2020 werden gedurende het hele jaar acht slachtoffers van zedenzaken bij stichting Slachtofferhulp geregistreerd. Dit jaar is het aantal slachtoffers tot augustus al opgelopen tot 17.

F03 toename zedenzaken 1Dat zei directeur Milouska Everitz van stichting Slachtofferhulp vandaag tijdens een presentatie in de Staten. Everitz sprak van ‘een drastische verhoging die de aandacht van alle justitiële ketenpartners vereist’. ,,We moeten hierbij stilstaan en deze toename actief bestrijden.”

De stichting was samen met vertegenwoordigers van Aliansa in de Staten om uitleg te geven over en aandacht te vragen voor huiselijk en relationeel geweld op Curaçao. De hoofdtaak van stichting Slachtofferhulp is het verlenen van bijstand en begeleiding aan slachtoffers van een strafbaar feit, zo legde Everitz de parlementariërs gisteren uit. ,,We hebben het nu specifiek over relationeel geweld, maar wat is dat precies? Relationeel geweld is wanneer de agressor en het slachtoffer familie van elkaar zijn. Dus bijvoorbeeld een tante, een oom, een moeder, een broer, een vader. Maar het kan ook om een goede vriend gaan, ook dan spreek je van relationeel geweld. Dit type geweld is te onderscheiden in met name fysiek en emotioneel geweld.”

Stichting Slachtofferhulp krijgt de meeste van haar cliënten toegewezen door haar ketenpartners, met name door het Korps Politie Curaçao (KPC). De directeur van de stichting die slachtoffers van een strafbaar feit bijstaat, legde gisteren in de Staten het proces uit dat hierop volgt: ,,We hebben dan eerst een gesprek met de cliënt om te kijken wat er precies aan de hand is. Tijdens het gesprek kijken we wat de behoeftes van de cliënt voor hulpverlening zijn en maken we aan de hand daarvan een plan van aanpak. Sommige cliënten waarbij sprake is van een gevaarlijke situatie moeten naar een shelter/schuilplaats. De cliënt blijft daar zolang de politie met de zaak bezig is en totdat de agressor is aangehouden.”

Op Curaçao zijn er op dit moment alleen schuilplaatsen voor vrouwelijke slachtoffers, waar de vrouw eventueel met haar kinderen terecht kan. Maar, zo benadrukte Everitz gisteren, het is zaak dat in de nabije toekomst gewerkt wordt aan een shelter waar ook mannelijke slachtoffers van relationeel geweld opgevangen kunnen worden. Er zijn in vergelijking relatief weinig mannen die bij de stichting aankloppen, vertelt de directeur van stichting Slachtofferhulp. ,,Dat heeft te maken met verschillende factoren: de gedachte van de man dat hij het probleem zelf zal oplossen, maar ook de machismocultuur op Curaçao en uiteraard schaamte.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.