Al het nieuws

Spoedig benoeming standplaats Kleinmoedig verwacht

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Notaris Myron Hu-A-Ng heeft in een ontslagbrief aan de regering zijn aftreden aangekondigd.

huangNaar verluidt heeft hij ook een einddatum later dit jaar gemeld; per 1 oktober aanstaande. Dit verneemt het Antilliaans Dagblad uit diverse welingelichte bronnen. Op vragen hierover van deze krant bevestigt de naamgever van Notarispraktijk Hu-A-Ng bv, maar geeft in dit stadium geen aanvullend commentaar.
Tegenover zijn klanten heeft Hu-A-Ng al wel te kennen gegeven dat hij hen ook na zijn aftreden met raad en zoveel mogelijk daad zal blijven bijstaan. Zijn ontslag komt op het moment dat de Raad van Ministers van Curaçao zich buigt over de benoeming van een nieuwe notaris die de vacante standplaats van voormalig notaris Johnny Kleinmoedig moet invullen.
Dat gebeurt aan de hand van een aanbevelingslijst van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, met daarop twee of drie namen van kandidaat-notarissen die hebben gesolliciteerd. De regering (lees: MFK-minister van Justitie, Shalten Hato) mag daarvan afwijken, maar dat ligt dan wel zeer gevoelig.
Volgens verkregen informatie is de huidige waarnemer voor Kleinmoedig, Corinne Thesseling-Baaten, de grootste kanshebber. Zij zou met haar meer dan 20 jaar ervaring als kandidaat-notaris ook hoog op de aanbevelingslijst staan. Echter, ook bij de laatste rondes stond zij op een zeer prominente plaats.
Overigens hebben ook de kantoorgenoten van Baaten Alexander Berends Civil Law Notary Services bv er al heel wat ervaringsjaren op zitten: Natasja Alexander eveneens ruim 20 jaar en Mandy Berends meer dan 15 jaar. Het aantal praktijkjaren - ook wel aangeduid als de hoeveelheid ‘kilometers op de teller’ - geldt doorgaans als doorslaggevend criterium.
Hu-A-Ng heeft momenteel geen kandidaat-notarissen in dienst, maar vernomen wordt dat André Gosselaar - voorheen werkzaam bij dit kantoor en tegenwoordig op Bonaire - mogelijk als opvolger naar voren wordt geschoven.
Naar verluidt zijn er ook andere kandidaat-notarissen in de race voor de standplaats Kleinmoedig, maar wellicht ook voor de volgende. De naam die hierbij valt is die van André Palm van Moerdijk & Palm.
Zodra een notariskantoor géén (waarnemend) standplaats meer heeft, kunnen er geen aktes worden gepasseerd en kan zo’n praktijk plat komen te liggen, met alle gevolgen van dien voor onder meer het personeel, tenzij waarneming wordt geregeld. Daarom is het voor de continuïteit en het behoud van de waarde van de vennootschap van belang dat in opvolging wordt voorzien.
Bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd dient een notaris af te treden. Hu-A-Ng is 61 jaar. Wellicht dat hij tijdelijk zijn eigen standplaats waarneemt. Zijn aangeboden ontslag behoeft overigens nog wel het contraseign van de gouverneur en de minister van Justitie.
Curaçao telt tien notarisstandplaatsen. Toevallig zijn er momenteel ongeveer evenveel kandidaat-notarissen. Zij doen veelal het (voorbereidend) werk voor de notarissen en zijn nodig voor de productie en voortzetting van het kantoor, maar het gebrek aan perspectief om zelf notaris te worden is vaak een probleem om ze voor de praktijk te behouden.
Daarnaast spelen de toegenomen eisen op het terrein van compliance veel kantoren parten. Het leidt tot extra werkdruk, meer verantwoordelijkheden en financiële lasten, zonder dat daar additionele inkomsten tegenover staan.
Het afgelopen jaar is vrij geruisloos een nieuwe vereniging van notarissen opgericht. Het betreft de Notariële Vereniging Curaçao (NVC) die sinds 27 januari 2022 bestaat. Het bestuur wordt gevormd door Fanny Cloose Fung-A-Loi (voorzitter), Angelique Victoria (secretaris) en Alba Chatlein (penningmeester). Het bevorderen van de notariële dienstverlening en het behartigen van de belangen van haar leden en van het notariaat op Curaçao is de belangrijkste doelstelling.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.