Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft vandaag - dag zes sinds het afkondigen van de staat van crisis op Curaçao - uitgeroepen tot een dag voor gebed.

 

 

9433848556 d0e9c5c810 bTijdens een bijzondere dienst in de Fortkerk, gelegen naast het regeringscentrum, zullen vandaag diverse spirituele leiders die de verschillende geloofsgemeenschappen op Curaçao vertegenwoordigen, aanwezig zijn. De Raad van Kerken laat weten dat de dienst direct na de dagelijkse persbriefing over het coronavirus begint, omstreeks 12.30 uur. ,,Dit wordt dan een moment waarop iedereen, waar ze ook zijn - thuis, op straat of op het werk - deelneemt aan een nationaal gebed”, aldus de Raad van Kerken.

Aan alle kerken met een klok wordt gevraagd deze om 12.30 uur te luiden. Automobilisten die op dat moment op straat zijn, wordt verzocht de koplampen van hun auto aan te doen. De Raad van Kerken vertrouwt erop dat de Curaçaose gemeenschap op deze dag in gebed zal gaan, opdat het eiland wordt beschermd tegen onheil en bewindspersonen en medische werkers de nodige kracht en wijsheid hebben. De kerkdienst wordt live uitgezonden. Tijdens de dagelijkse persbriefing over het coronavirus werd gisteren gemeld dat de teller van het aantal positief geteste coronapatiënten op Curaçao nog steeds op drie staat. De eerste patiënt ligt in het ziekenhuis CMC en zijn situatie wordt scherp in de gaten gehouden.

Op de vraag hoe lang ‘social distancing’ moet worden toegepast, legde epidemioloog Izzy Gerstenbluth - die dinsdag volgens de aangescherpte regels op ruim twee meter afstand stond van de premier en de journalisten - uit dat dit niet van tevoren aan te geven is omdat ‘we in deze situatie helaas te veel afhankelijk zijn van onbekende factoren’. ,,We moeten hier elke week naar kijken. Als je je maatregelen namelijk verslapt terwijl de epidemie om je heen nog woest om zich heen slaat, heeft het geen zin. En tegelijkertijd moeten we beseffen dat de maatregelen - zolang die van kracht zijn - een enorme impact hebben op de economie.”

Dit laatste werd duidelijk met een grote hoeveelheid zaken die de deuren (tijdelijk) hebben gesloten, waardoor er geen omzet meer wordt gegenereerd. Salarissen worden in de meeste gevallen nog tot eind van de maand doorbetaald, maar daarna wordt het allemaal uiterst onzeker.

,,Alles hangt ervan af of Nederland de situatie weet te beheersen, wat de Verenigde Staten besluiten te doen en wat in andere landen om ons heen gebeurt. We moeten goed kijken naar wat er om ons heen gaande is, voordat we besluiten om de maatregelen te verslappen. Want als je dat vroegtijdig doet, kom je in dezelfde situatie terecht. Wat er daarbuiten, om ons heen gebeurt, bepaalt wat wij als land verder gaan doen. Maar als ik een ‘time frame’ zou moeten geven, dan ga ik een beetje af op de situatie in China en zou ik zeggen dat we rekening moeten houden met zo’n twee tot drie maanden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.