RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Vliegvakantie? Deze zomer nog niet, verwacht de toerismesector

Het is rustig op Schiphol. En dat zal nog lange tijd zo blijven. Beeld © ANP

De toerismesector wordt hard geraakt door de coronacrisis, met alle (nationale) reisbeperkingen. Toch verwacht de sector op niet al te lange termijn herstel, al zal vliegen naar een zonbestemming er deze zomer nog niet in zitten. Dit zijn de scenario's waar de sector mee werkt.

Nu we door alle reisbeperkingen niet zo makkelijk op vakantie naar het buitenland kunnen gaan, zijn vakanties in eigen land populair. Vakantieparken en vakantiehuizen worden volop geboekt, terwijl reisorganisaties van internationele reizen zo goed als platliggen.

Sommige reizigers hopen in de nazomer of het najaar alsnog op vliegreis te kunnen gaan. Is dat realistisch? 

Vakantie
Lees ook:
Vakantie in eigen land populairder: hier moet je op letten in coronatijd

Vliegreizen

Wie kijkt naar de scenario's waar de toerismesector mee werkt, kan optimistisch zijn. In een rapport dat vanmiddag naar buiten is gebracht, wordt uitgegaan van opschaling in vier fases, die in verschillend tempo kunnen worden opgevoerd. 

Het rapport is opgesteld door het toerismebureau Veluwe, Arnhem, Nijmegen, en wordt gebruikt door alle regionale toeristische organisaties en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). 

In het meest gunstige scenario zit vliegen er mondjesmaat vanaf augustus alweer in, en worden in januari 2021 alle reisrestricties opgeheven. Zit het tegen met de bestrijding van het coronavirus, dan kunnen we op z'n vroegst pas eind december weer gaan vliegen, en is 'normaal' reizen pas tegen de zomer van volgend jaar een optie.

Vier fases

De fases waar de organisatie vanuit gaat, zien er als volgt uit:

  1. Intelligente lockdown: de situatie waar we nu in zitten. Veel beperkingen in toerisme en horeca.
     
  2. 1,5 meter-economie: restaurants, cafés, hotels, vakantieparken en attracties zullen moeten kijken of ze open kunnen met regels en aanpassingen voor social distancing. Denk aan reserveringen en werken met tijdslots. Buitenlandse reizen worden grotendeels nog afgeraden, dus mensen zullen in eigen land op vakantie gaan of op korte afstand van Nederland met de auto, en dagtripjes plannen. Huisjes en campings waar veel afstand is, zullen met name populair zijn.
     
  3. Gewenning aan de 1,5 meter-economie: we raken gewend aan bijvoorbeeld het moeten reserveren van een tijdslot voor bijvoorbeeld horeca en attracties. Vliegen wordt mondjesmaat weer toegestaan naar landen die het virus onder controle hebben.
     
  4. Restricties worden opgeheven: we kunnen weer (vrijwel) onbeperkt reizen. De toeristische sector herstelt langzaam, en kan wat inhalen aan schade door mensen die hun vakanties hebben uitgesteld. Hou nog wel rekening met extra controles op o.a. vliegvelden. Niet iedereen zal meteen de grens over willen gaan, want er blijft nog wel angst voor besmetting met het virus.

Strubbelingen om alles weer op te pakken

Omgaan met social distancing, (reis)beperkingen en blijvende onzekerheid zorgen voor strubbelingen als we langzaam weer gaan reizen en op pad gaan voor uitjes. We zijn gewend geraakt aan afstand houden en dat zorgt voor ergernis op plekken waar veel mensen komen. 

Ook voorziet de toerismesector dat mensen deze zomer ergernis gaan ervaren als blijkt dat in eigen land op vakantie gaan ook niet zo vanzelfsprekend is, omdat er geen onbeperkt aanbod is: vol = vol.

Niet iedereen durft bovendien weer zomaar te gaan reizen, dus veel mensen zullen uit voorzichtigheid hun vakanties over de grens nog een poosje uitstellen, ook al mag het weer.

Nog erg onzeker

Of de scenario's zullen verlopen zoals hierboven geschetst, en in welk tempo, is nog zeer onduidelijk. De toerismesector gebruikt deze scenario's om het verloop van de coronacrisis en het herstel daarna in kaart te brengen, maar geeft daarbij aan dat er continu bijgestuurd moet worden. Hoe het precies gaat lopen hangt af van de opschaling of afschaling van de coronamaatregelen in Nederland en daarbuiten.